• 3
 ≫ 

Šta je Bermudski trougao i da li ga piloti zaista izbegavaju? Turistička destinacija za hrabre

 ≫ 

Ovo ozloglašno mesto nalazi se u trouglastom području u severnom Atlantskom okeanu, koje pokriva oko 80.000 kilometara otvorene vode, i oduvek je bilo obavijeno velom misterije

  • 3
Bermuda triangle

Foto: Shutterstock

Retko ko da nije čuo za Bermudski trougao, misteriozno mesto u Atlantskom okeanu koje navodno guta avione, brodove, ljude i skoro sve ostalo.

Ovo ozloglašno mesto, koje zovu i Đavolji trougao, nalazi se u trouglastom području u severnom Atlantskom okeanu, koje pokriva oko 80.000 kilometara otvorene vode, od Bermuda do Majamija na Floridi, do San Huana u Portoriku; oduvek je bio obavijen velom misterije i nestvarnim pričama o otmicama vanzemaljca, čudnim nestancima i sablasnim priviđenjima. Čak je i Kristofer Kolumbo, kada je ulazio brodom u ovu oblast, opisao da je video nešto poput NLO-a, odnosno „veliku plamenu vatru“ u ovim vodama neposredno pre nego što je udario u američko kopno.

Od tada priče o morskim čudovištima, vanzemaljcima, Atlantidi, vremenskim iskrivljenjima i obrnutim gravitacionim poljima obiluju o ovom delu sveta. I vremenom je legenda i sujeverje unelo nervozu putnicima pri samoj pomisli da trebaju da prelete preko ove oblasti.

Bermude, Bermudski trougao

Foto: Profimedia

A šta je zapravo Bermudski trougao?

Ne zna se koliko je  brodova ili aviona "nestalo" u Bermudskom trouglu. Američka mornarica procenjuje oko 50 brodova i 20 aviona. Od toga postoje svega dva incidenta koja se smatraju misterijama, nestanak leta 1z 1945. godine i broda USS Kiklop 1918, a i za njih ne postoje jasne indicije da imaju ikakve veze sa natprirodnim, iako su još neobjašnjivi.

Najverovatniji krivac za ove misterije uopšte nije misterija. Prema Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu, većina naučnih objašnjenja uključuje mnoge tropske oluje i uragane koji prolaze kroz ovu oblast i Golfske struje, što može da izazove nagle i ekstremne promene vremena. Postoje i dokazi određene geomagnetne anomaliju koja može da prouzrokuje da navigacija broda ili aviona ukazuje na „pravi” sever, a ne „magnetni” sever, što zna da dovede do kvara u navigaciji. Ali treba napomenuti da se magnetna polja nalaze širom sveta i da nisu ekskluzivna za ovu oblast.

Druge teorije takođe uključuju eksplozivni gas metan koji može da ispliva na površinu vode, uzrokujući potonuće brodova i jednostavnu ljudsku grešku. Konkretno u slučaju leta 19, mornarica kaže da je najverovatnije da je eskadrila bombardera ostala bez goriva i da se srušila u okean. To je tragična katastrofa, ali nije misterija.

Brod, Bermudski trougao

Foto: Profimedia

Sujeverje i priče i dalje preovlađuju, uglavnom zato što se pogrešno smatra da na ovom području ima više nestanaka i tragičnih nesreća nego u drugim delovima sveta, što uopšte nije istina. Naprotiv, Svetski fond za divlje životinje pronašao je najopasnije vode na planeti, a da Bermudski trougao ne samo da nije jedan od njih, nego se čak i ne pominje u izveštaju.

Da li ga piloti zaista izbegavaju?

Svako ko je leteo iz Majamija u San Huan zna da to nije istina. U stvari, da jeste, skoro svačiji odmor na Karibima bi bio uništen. Naravno da se nesreće i dalje dešavaju, ali ne više nego u drugim delovima sveta. Nestanci su obično posledica ljudske greške, razornih uragana i jake Golfske struje, koja ima tendenciju da spira ostatke. U ovoj oblasti su takođe zabeleženi džinovski talasi i podvodne erupcije gasa metana. Međutim, u mitu ili u nauci, Bermudski trougao nastavlja da fascinira ljude širom sveta.

Ako mislite da vas ova avantura zove, Bermude zapravo nude obilaske i izlete do ovog opasnog i uzbudljivog mesta. Samo mesto Bermuda je savršena baza odakle može da se iskombinuje putovanje u Bermudski trougao sa letnjim odmorom na plaži. Ružičaste obale Kariba, bogata pomorska istorija, sablasne podvodne pećine i Bermudski trougao - ova mala teritorija britanskih ostrva ima sve. Takođe je prilično blizu kopna SAD, koji se nalazi istočno od Severne Karoline u severnom Atlantskom okeanu.

Kraljevsko pomorsko brodogradilište, centar Bermudskog trougla

King's Wharf ili ostrvo Đavola, zvanično poznat kao Kraljevsko pomorsko brodogradilište, nalazi se na severoistočnoj obali Bermuda i čini tačnu geografsku lokacija severnog vrha trougla. Čak postoji i ploča sa natpisom „Zvanični vrh Bermudskog trougla“. Ova lokacija je mesto kao i svako drugo gde se nude sportovi na vodi, restorani, šoping, vekovima star svetionik, 400 godina stara kapela i fantastične plaže. Ujedno je i početna tačk za polazak čarter čamaca koji vode do periferije Bermudskog trougla. Brodići koji kreću u sumrak i krstare Bermudskim trouglom voze direktno u Bermudski trougao, tako da posetilac sam može da vidi - u čemu je misterija.

Svaki brod ima stakleno dno, kroz koji se posmatra podvodni svet jedne od najmisterioznijih oblasti na planeti. Kapetan i posada pripovedaju o mnogim brodolomima, olupinama aviona i nestancima u tom području, ali ne brinite - nećete nestati na ovoj turneji jer je stopa povratka do sada uvek bila 100 odsto. A za one retke slučajeve da i nestanete, imate potpun povraćaj novca.

Turisti koji imaju sreću da "potrefe" pun mesec za ovu avanturu, doživeće i neverovatan prizor "vatrometa" odnosno pogled na posebna vrsta svetlećih crva koji se okupljaju u blizini vode i ostavljaju utisak varnica.

Postoje i izleti do ostrva koja se nalaze na periferije Bermudskog trougla, gde mogu da se vide olupine broda Vikena, koji se smatra važnom znamenitošću na Bermudama. Ova olupina može da se pogleda i izbliza, potrebna je samo oprema za ronjenje. Zapravo, ostrvo okružuje više od 300 brodskih lešina. Jedna od glavnih olupina je džinovski Kristobal Kolon ili brodovi iskovani bogatim morskim svetom i koralima, kao što je Irist.

Za one koji su baš hrabri, ova turistička oblast Kariba nudi i privatne čarter letove koji voze direktno kroz najozloglašeniji deo ove oblasti.

Kao i sve turističke destinacije, i ovde je tema misterije iskorišćena na svakom koraku i svakoj zabavi koja se nudi. Tursti obožavaju da u Hamiltonu, glavnom gradu Bermuda, obiđu restoran "Lost in the Triangle"(Izgubljeni u trouglu), autentičnom lokalnom restoranu sa morskim plodovima inspirisanom lokalnim pričama. Naravno, tu su barovi, bazeni, plaže, jedrenje, vodeni parkovi i sve ostalo što čini bilo koje drugo primorsko turističke destinacije, ali oni koji vole malo misterije obožavaju podzemne pećine u kojima postoje smešteni lenji barovi.

Za one mirnije duhom, a ipak znatiželjne, na kopnu postoje i važne istorijske znamenitosti, kao što su Nacionalni muzej Bermuda, Bermudski muzej akvarijuma i zoološki vrt, svetionik Gibs Hil i istorijski grad Svetog Đorđa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Milan

    27. avgust 2022. | 06:45

    Prijatelji moji koji ovo čitate ovaj trokut ni malo nije bezazlen. Poslušajte mene starog šopera. Kad god sam išao iz Žablja prema Bečeju ima tamo isti takav. Svake subote i Petka na stotine ljudi ne vidi skretanje pa produže.legenda kaže da su pijani ali eno naučnici se i dan danas bore i ne znaju da je to mesto TROUGAO

    Podelite komentar

  • S

    27. avgust 2022. | 11:48

    Njujork-Bermudi sam presla sigurno 100x, nikada se nista nije desilo. Glupost i teorija zavere, kao milion drugih...

    Podelite komentar