• 0

Ne Petrograd, već Petrovgrad je bio naziv jednog od najvećih vojvođanskih gradova

Po završetku rata, tadašnje vlasti 1946. godine donose odluku o promeni naziva Petrovgrada. Od tada je poznat kao Zrenjanin

  • 0
Zrenjanin, Banat, Vojvodina Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Bečkerek, Veliki Bečkerek, pa Petrovgrad nazivi su za današnji Zrenjanin. Grad na reci Begej naziv nosi u znak sećanja na jednog od narodnih heroja Drugog svetskog rata, Žarka Zrenjanina, zvanom Uča.

Prvo zabeleženo pominjanje naselja na području današnjeg Zrenjanina datira iz prvih decenija 14. veka. U to vreme je vlastelinska porodica Beče iz Mađarske posedovala ovo područje, da bi već tokom narednog veka grad bio dat na dar srpskom despotu. Žigmund Luksemburški, ugarski kralj, u prvim decenijama 15. veka poklonio je tadašnji Bečkerek Stefanu Lazareviću, srpskom despotu.

Okolina grada, koji je tokom istorije nosio i naziv u čast srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića, izuzetno je bogata u arheološkom i istorijskom smislu. Osim nekropole, za koju se smatra da datira iz vremena Velike seobe, u blizini Aradca, u Ečki se može videti crkva posvećena Svetom Nikoli. Smatra se najstarijom svetinjom na području celog Banata, pa čak i Vojvodine.

Zrenjanin, Banat, Vojvodina Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Spomen na srpskog kralja

Iako je Zrenjanin nosio naziv i Bečkerek i Veliki Bečkerek, u prvim decenijama prošloga veka povela se polemika o tome da treba da bude pronađen naziv na srpskom jeziku, koji će biti opšteprihvaćen. Tom prilikom se vodilo računa da ne dođe do osporavanja već pomenutih, mađarskih naziva.

Ideja je najpre bila da to bude „Banatski Despotovac“, budući da su dvojica srpskih despota, Stefan Lazarević i Đurađ Branković, imali grad u posedu tokom 15. veka. Ipak, taj naziv je iskorišćen za tadašnji Ernestinovac, koji se nalazio u blizini.

Zrenjanin, Banat, Vojvodina Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Godine 1926. u gradu biva podignut spomenik srpskom kralju Petru Prvom Karađorđeviću, koji i danas dominira centrom Zrenjanina. Devet godina kasnije grad biva preimenovan u Petrovgrad. Ne Petrograd, što ponekad dovodi do zabune.

Po završetku rata, tadašnje vlasti 1946. godine donose odluku o promeni naziva Petrovgrada. Od tada je poznat kao Zrenjanin. Status grada stiče tek početkom ovog veka. Tačnije 2007. godine.

Šta videti u Zrenjaninu?

Šetnja centrom grada neretko oduševi mnoge posetioce. Čist i lepo uređen grad, Zrenjanin je posebno atraktivan. Grad je poznat i po tradicionalnoj manifestaciji, posvećenoj pivu, kojoj je domaćin tokom leta.

Trgom slobode u centru dominiraju neke od najznačajnijih gradskih građevina. Osim spomenika kralju Petru, tu je i Gradska kuća i rimokatolička katedrala zaštitnika Svetog Ivana Nepomuka, izgrađena u drugoj polovini 19. veka.

Zrenjanin, Banat, Vojvodina Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

U Zrenjaninu se nalazi i Narodno pozorište „Toša Jovanović“. Zanimljivo je pomenuti da se sala tog pozorišta smatra najstarijom u našoj zemlji, budući da je izgrađena 1839. godine.

Na mestu na kome se nekada nalazila Bečkerečka ćuprija, danas je pešački most. U blizini centra grada je i most na Begeju, izgrađen 1904. godine, koji se smatra najstarijim u Zrenjaninu.

Ukoliko odlučite da prošetate centrom grada, ne propustite da uživate u pogledu na zanimljive građevine. Izgrađena u mavarskom stilu, po mnogo čemu jedinstvenom, građevina poznata kao „Šeherezada“ privlači verovatno najveću pažnju posetilaca.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja