• 0
 ≫ 

Doha jeste zanimljiva, ali Katar ima još mnogo toga da ponudi posetiocima

 ≫ 

Čudesne pustinje u Zeekreetu, grad Al Khor, ostrvo Banana i Lusail, tek su neke od posebno atraktivnih mesta u Kataru

  • 0
Doha Katar Foto: Shutterstock

Grad na obali Persijskog zaliva, Doha je ne samo glavna atrakcija Katara, nego i glavni i najnaseljeniji grad u ovoj državi jugozapadne Azije.

Istini za volju, moderna prestonica, Doha definitivno nije jedina znamenitost u zemlji. Čudesne pustinje u Zeekreetu, grad Al Khor, ostrvo Banana i Lusail, tek su neke od posebno atraktivnih mesta u Kataru.

Ukoliko posećujete ovu zemlju, evo preporuke sajta „Lonely Planet“, šta neizostavno videti tom prilikom.

Doha; foto Pixabay Doha; foto Pixabay

1. Znamenitosti glavnog grada

Nekada mirni primorski grad, Doha je danas blistava prestonica zemlje. Nacionalni muzej Katara i Muzej islamske umetnosti tek su neke od znamenitosti glavnog grada.

Doha; foto Pixabay Doha; foto Pixabay

2. Vidite „produžetak prestonice“

Tek oko 20 kilometara deli Lusail od Dohe. Zato se ova primorska metropola često pominje kao „produžetak glavnog grada“.

Iako još u fazi gradnje, Lusail je poznat po istoimenom stadionu i marini sa šetalištem. U njemu se nalazi i velelepni tržni centar inspirisan Parizom. Grad je javnim prevozom povezan sa prestonicom, pa se do njega može prilično jednostavno stići.

Ostrvo Banana, Doha, Katar Foto: Pixabay/konevi

3. Ne propustite ostrvo Banana

Jedino poznato ostrvo u moru u Kataru udaljeno je oko pola sata vožnje katamaranom od glavnog grada. Na malom ostrvu u obliku polumeseca nalazi se samo jedan rizort, primarno namenjen porodičnom odmoru.

Bungalovi, kojima se može pohvaliti, u velikoj meri podsećaju na Maldive. Ostrvo banana je moguće posetiti i u okviru dnevnih izleta.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели FIFA WorldCup Qatar 2022 (@go.qatar.2022)

4. Zavirite u istoriju zemlje

Ljubitelji starina i istorije će uživati ako posete Al Zubarah i napušteno selo, Al Džumail. Nekada luka usmerena na vađenje bisera, Al Zubarah je poznat po istoimenoj tvrđavi, koja je uvrštena na Listu svetske baštine UNESKO-a.

U blizini se nalazi i selo Al Džumail. Osnovano tokom 19. veka, ovo selo je napušteno u vreme ekonomskog procvata zemlje i ekspanzije nafte i gasne industrije.

5. Vidite mesto na kome se susreću priroda i istorija

Oko sat vremena vožnje od katarske prestonice je potrebno da primorskog grada Al Khor. Jedna od glavnih atrakcija su tri kule uz obalu, izgrađene pre nešto više od dva veka. Oosnovna svrha im je bila nadgledanje brodova u tom području.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Myk Lawrence (@mykgo2000)

U blizini je i Al Khora, šetalište koje vodi posetioce kroz rezervat prirode. Njime se stiže do čuvenog Ljubičastog ostrva. Uz pomoć školjki otkrivenih na ostrvu Bih Ghannam, kako je njegov originalni naziv, utvrđeno je ljudsko prisustvo na tom području još u periodu drugog milenijuma pre nove ere.

6. Ne propustite čudne pustinje na zapadu Katara

Mada ne tako prostrano selo, Zekreet se može pohvaliti brojnim atrakcijama, koje ne bi trebalo propustiti. Od Dohe ga deli put dug oko 90 kilometara.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Wayfaring Munchkin (@wayfaringmunchkin)

Izuzev obnovljene tvrđave i džamije, za koje se veruje da su izgrađene ili krajem 18. ili početkom 19. veka, Zekreet predstavlja odličnu polaznu tačku za posetu poluostrvu Bruk. Na njemu se nalazi i ogromna instalacija jednog američkog umetnika, kao i grad duhova Film city, izrađen za arapsku televizijsku seriju po uzoru na tradicionalna sela.

7. Provozajte se metroom do juga zemlje

Omanji grad Al Vakra smatra se najjužnijom stanicom metroa Dohe. Poznat je po tvrđavi, koja trenutno nije dostupna za posete. Ali uvek možete da posetite pijacu na obali i da uživate u njenoj bogatoj ponudi. Sve od meda i urmi, pa do suvenira i parfema se na njoj može videti.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Sealine Beach, a Murwab Resort (@sealinebeachqatar)

Iz Al Vakre se može za pola sata stići autobusom do jedne od najpoznatijih javnih plaža Katara. Plaža Silajn poznata je i po odličnim mestima za ronjenje, koja se nalaze u blizini obale. Upravo tu je, slobodno se može reći kraj puta u tom delu zemlje, budući da su u blizini visoke peščane dine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja