• 1
 ≫ 

Balut je azijska ulična hrana koju morate da probate da biste poverovali

 ≫ 

Balut je delikates azijske ulične hrane i proslavljena glavna namirnica u zemljama poput Vijetnama i Filipina

  • 1
Balut Foto: Shutterstock

Niko nema izbor ulične hrane kao što imaju ljudi u Aziji, a sve što se u Aziji nalazi u ponudi je jednostavno neinteresantno u poređenju sa - balutom. U prevodu sa tagaloškog i malajskog jezika, balut predstavlja delimično razvijen ptičji embrion, obično od patke, koji se inkubira 14 do 21 dan pre nego što se skuva  i pojede.

Svakome ko ima „konzervativnije“ nepce, ideja da pojede jaje sa sitnim pačjim embrionom unutra može da zvuči prilično čudno i odbojno. Ali balut se široko smatra delikatesom azijske ulične hrane i proslavljena je namirnica u zemljama poput Vijetnama i Filipina. Obaška što se smatra i afrodizijakom.

Balut je prvi put predstavljen na Filipinima 1885. gde je brzo postao jeftina i laka užina za radnike. Odatle su ga filipinski imigranti poneli sa sobom gde god su emigrirali, zbog čega se proširio na zemlje poput Laosa, Kambodže, Vijetnama i Tajlanda.

Na Filipinima balut je bukvalno svuda. Često se jede kao kasna noćna užina. Ulice noću odjekuju od poziva prodavaca baluta koji dozivaju potencijalne kupce da probaju ovaj specijalitet.

Malo pozadine o balutu

Uz ovo neobično jelo dolazi i dosta kontroverzi. Primera radi, onima koji praktikuju islam zabranjeno je da jedu oplođeno pačje jaje jer se podrazumeva da je ovo jelo "maitah", odnosno "nešto što je umrlo a da nije pravilno zaklano". Pored toga, kako prenosi sajt How Stuff Works, u zemljama poput Kanade, balut se smatra zdravstvenim rizikom, jer „pogoduju potencijalnom rastu salmonele“, iako se isto može reći o jedenju testa za kolače ili čak jaja Benedikt.

Međutim, kao i kod većine kontroverznih namirnica, stigma oko baluta je ona koju treba uzeti sa rezervom.

- Mislim da ovo jelo može da bude zastrašujuće da se proba. Ali svaka kultura ima svoje takozvano "čudno" jelo koje je odbojno za mnoge. Škoti imaju hagis, Šveđani i-surstroming, Kinezi durian, Tajvanci smrdljivi tofu, a Japanci nato - objašnjava novinarka koja proučava hranu i putovanja Kristi Hang, inače veliki obožavalac baluta.

Kako se jede balut?

Dakle, kako neko jede ovo pačje jaje i - ono što je najvažnije - kakvog je ukusa? Hang sugeriše da je sve što vam zaista treba prstohvat soli i nekoliko biljaka.

Balut se priprema kao tvrdo kuvano jaje u ključaloj vodi oko 20 do 30 minuta, a jedete ga dok je još vruć. Ako želite da ga jedete kao tipični Filipinac, razbijte ljusku jajeta i ogulite malu rupu na membrani embriona. Zatim pijuckajte toplu amnionsku tečnost kao supu i na kraju, začinite unutrašnjost — žumance i ptičji embrion — solju, ogulite i pojedite. Mnogi ga jedu i sa čili pastom ili sirćetom.

Jedina stvar koju zaista želite da izbegnete je balut koji je prestar, jer je embrion onda već razvijen i praktično jedete kuvano pače u jajetu, što kako kaže Hang, ima ukus „uništavanja života“.

Kakav je ukus baluta?

- Ako nađete pravo mesto koje ga priprema, onda bi trebalo da ima ukus kao krem. Sam balut treba da bude blag. Deo žumanca treba da bude bogat i kremast. Deo čorbe treba da ima ukus izuzetno bogate pileće ili pačje supe. Ako je nedovoljno kuvan ili ako je balut prestar, onda može da vuče na ukus ribe i hrskavog, a to nije ono što želite - objašnjava Hang.

Vreme inkubacije je ključno za ovo pačje jaje, a 17 dana inkubacije je pravi trenutak. Jaja koja su mlađa od toga su bez kostiju, ukusa kao piletina i imaju glatku teksturu, kao krem. Balut stariji od toga mogao bi da ima kljun, pa čak i perje, ali je još uvek jestivo. Na Filipinima, čak šta više, veruju da što razvijeniji fetus možete da pojedete, to ste muževniji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nina

    4. septembar 2022. | 13:21

    Neka hvala, preskočila bi ovu azijsku deliciju.

    Podelite komentar