• 0
 ≫ 

Na jednoj od plaža ovog grčkog ostrva sniman je čuveni film Luka Besona

 ≫ 

Kao najčešći razlog zbog koga se turisti odlučuju na izlet do Amorgosa navodi se poseta manastiru posvećenom Bogorodici

  • 0
ostrvo Amorgos, Kikladi, Grčka

Foto: Pixabay/-moniek58

U senci čuvenog Santorinija i još čuvenijeg Mikonosa nalaze se i mnoga druga grčka ostrva iz grupacije Kiklada.

Jedno od njih, koje se po mnogo čemu izdvaja je i Amorgos. Najbliža ostrva su Ios i Naksos, mada je saobraćajno, osim sa atinskom lukom Pirej, povezan i sa ostalim ostrvima iz te grupacije.

Uprkos činjenici da je čuveno filmsko ostvarenje „Veliko plavetnilo“ (engl. The Big Blue) još 1988. godine snimano i na jednoj od plaža Amorgosa, čini se da to nije u velikoj meri uticalo na popularizaciju ovog grčkog ostrva. Istini za volju, turisti posećuju Amorgos, ali se ipak može reći da je uspeo da očuva autentičnost.

ostrvo Amorgos, Kikladi, Grčka

Foto: Pixabay/olleaugust

 

Glavna atrakcija Amorgosa

Kao najčešći razlog zbog koga se turisti odlučuju na izlet do Amorgosa navodi se poseta manastiru posvećenom Bogorodici. Uklesan u stenu, na 300 metara iznad nivoa mora, manastir Panagia Hazoviotisa je jedna od glavnih atrakcija na ostrvu.

Pretpostavlja se da je izgrađen tokom 11. veka kako bi u njemu bila pohranjena Bogorodičina ikona, koja je na Amorgos doneta iz Palestina, iz grada Hozovo. Otuda i naziv ove Svetinje, u kojoj se danas osim te, čuvaju i mnoge druge ikone i relikvije. Jedna od najinteresantnijih ikona datira iz 15. veka. Izrađena je u duhu kritske škole i na njoj je predstavljena zaštitnica Amorgosa, Presveta Bogorodica.

Izgrađen u tradicionalnom, kikladskom stilu, manastir je visok čak osam metara. Svetinja je široka tek oko pet, a duga oko 40 metara. Zanimljivo je da je materijal za gradnju dopreman sa ostrva Milos.

Predanje koje prati ovaj manastir i danas je živo. Prema njemu, tokom 8. i 9. veka, u vreme ikonoborstva, u zaliv Svete Ane, koji se nalazi u blizini manastira pristigao je brod iz Svete zemlje. Na neki čudan način tako je na ovo grčko ostrvo stigla i ikona Bogorodice, kojoj je posvećen manastir.

Prirodne lepote i tradicionalna arhitektura

Osim već pomenute Svetinje, turisti često odlučuju da posete Amorgos i kako bi videli plažu Svete Ane (gr. Agia Anna), na kojoj je sniman film Luka Besona „Veliko plavetnilo“.

ostrvo Amorgos, Kikladi, Grčka

Foto: Pixabay/olleaugust

Iznad glavnog grada ostrva može se videti i tvrđava, izgrađena tokom 13. veka, u vreme venecijanske vladavine Amorgosom. Tradicionalna kikladska arhitektura je ono što često opčinjava posetioce. Šetnja uskim ulicama grada Amorgosa ili Hore je obavezna. U kuli Gavras, u samom centru Hore, izgrađenoj tokom 16. veka, u vreme vladavine Venecije nalazi se Arheološki muzej ostrva.

Zbog karakteristika pejzaža, Amorgos se smatra odličnim izborom za ljubitelje planinarenja, pešačenja i ronjenja.

Katapola i Aegiali su mesta koja ne treba zaobići. Što se plaža tiče, Amorgos se može pohvaliti brojnim, uglavnom osamljenim plažama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja