• 1
 ≫ 

Ako stavite papir sa napisanom željom u otisak đavoljeg stopala, očekujte njeno ispunjenje

 ≫ 

Na padinama planine zanimljivog naziva - Šejtan sofra, odnosno Đavolja trpeza nalazi se Sarimsakli

  • 1
Sarimsakli

Sarimsakli / pixabay.com

Jedno od prvih mesta u ovom delu sveta koje je Svetska zdravstvena organizacija okarakterisala kao idealno za osobe koje pate od problema sa srcem i plućima nalazi se u Turskoj.

Na padinama planine zanimljivog naziva - Šejtan sofra, odnosno Đavolja trpeza nalazi se Sarimsakli. Preko puta je grčko ostrvo Lezbos, a tek oko pet kilometara udaljen je grad Ajvalik. Samo letovalište je od Beograda udaljeno nešto više od 1.100 kilometara.

Budući da ima izuzetne klimatske karakteristike, te vrlo malu vlažnost vazduha, Sarimsakli važi za vazdušnu banju.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@n_mesrobovich је поделио/ла објаву

Obavezna poseta vidikovcu

Gotovo da ne postoji turista koji boravi u Sarimsakliju, a da ne odluči da poseti i čuveni vidikovac na planini Šejtan sofra, koja nadvisuje letovalište. Pored toga što bivaju oduševljeni pogledom, mnogi ostaju zatečeni i vrlo zanimljivom legendom koja se vezuje za Đavolju trpezu.

Njen glavni akter je niko drugi do sam đavo. U davna vremena, veli legenda, đavo je želeo da se preobrati i da ne bude više tako loš. Pokušavao je i pokušavao, ali nije mu to polazilo za rukom.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели 🧚🏼‍♀️💙S İ N E M💙🧚🏼‍♀️ (@_natureloversclub_)

A onda se u sve umešala jedna devojka. Shvativši da će i ona da postane đavolja žrtva, donosi odluku da ga odvede u planine i pokaže mu njegovo parče raja, lepotu koja ga okružuje. Legenda dalje veli da je upravo to i dovelo do trenutnog preobražaja nečastivog.

O tome danas svedoči otisak đavoljeg stopala u kamenu na Šejtan sofri. Posetioci koji na perčetu papira napišu svoju želju i spuste je u otisak stopala, mogu da se nadaju njenom ostvarenju, kažu.

Sarimsakli, Turska

Foto: Pixabay/smuldur

Odmor u Sarimsakliju

Budući da se u letovalištu nalazi oko 15 kilometara duga plaža, brojni hoteli i ostali sadržaji potrebni za ugodan boravak, turistima ništa ne manjka. Tim pre što je zbog čistoće Egeja u tom delu Turske plaža u Sarimsakliju nosilac Plave zastavice.

Sarimsakli, Turska

Foto: Pixabay/yagizalp

Regija Ajvalik, kojoj i ovo letovalište pripada, poznata je po uzgoju najpre maslina, a zatim i pistaća. Zato se u okolini može videti mnoštvo tih kultura.

Osim izleta do Ajvalika, za zainteresovane se organizuju izleti i do Troje i Efesa, a turisti mogu posetiti i nekadašnju Smirnu, danas letovalište Izmir, koje je od Sarimsaklija udaljeno oko 150 kilometara.

Video: Atina pokazala u kakav luksuz je nju i Niku odveo Tošić: Pogled je vredan paprene cene

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • ✌️

    31. avgust 2022. | 19:20

    Odmor ,za pamcenje, od pasivnog izlezavanja na plazi i uzivanja u prijatnom vazduhu ,cistoj morskoj vodi ,hrani, do aktivnog ,obilaska Troje, Izmira, poluostrva Dzunda, ostrva Lezbos.

    Podelite komentar