• 0
 ≫ 

Često nazivana dušom ostrva Krit, ova oblast se može pohvaliti autentičnim lokacijama

 ≫ 

Brojna primorska sela mogu se videti posebno u južnom delu ove oblasti

  • 0
Sfakija, ostrvo Krit, Grčka, more

Foto: Shutterstock

Poznato je da se ostrvo Krit po mnogo čemu razlikuje od ostalih delova Grčke. Jedinstveno i autentično, najveće grčko ostrvo je jedna od interesantnijih destinacija u tom delu sveta.

A nešto više od 70 kilometara udaljena od Hanje nalazi se regija Sfakia, često karakterisana kao duša ovog ostrva.

Oblast koja se može pohvaliti neverovatnim pejzažima možda i nije tako lako pristupačna. Ali uprkos takvim putevima, nagrada koju Sfakia nudi posetiocima je vrlo vredna.

Sfakija, ostrvo Krit, Grčka, more

Foto: Shutterstock

Autentična mirna mesta

Brojna primorska sela mogu se videti posebno u južnom delu ove oblasti. Gotovo netaknute plaže, koje će malobrojnim posetiocima ponudi odmor u pravom smislu te reči, predstavljaju jednu od možda najznačajnijih prednosti koje Sfakia može da ponudi.

Plaža Marmara, smeštena na izlasku iz klisure Aradaina jedna je od najlepših u tom području. Zbog pozicioniranosti more je uvek prijatno hladno, a bogatstvo morskog sveta oduševljava ljubitelje ronjenja.

Sfakija, ostrvo Krit, Grčka, more

Foto: Shutterstock

Ne treba zaboraviti ni prirodnu luku Lutro, koja je, budući zaštićena od vetra, postala jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u tom delu ostrva. Šljunkovita plaža Glika Nera smeštena ispod litica, visokih 400 metara još je jedna od atrakcija, navodi "Newsbeast".

Sfakija, ostrvo Krit, Grčka, more

Foto: Shutterstock

Daleko od masovnog turizma

Klisura Samarija, kao jedna od najčuvenijih na Kritu, posebno privlači pažnju. Svi ljudi koji žele da uživaju u kontaktu sa netaknutom prirodom trebalo bi da posete ovaj deo regije Sfakia. Smatra se da je jedna od najdužih klisura u celoj Evropi.

Zanimljiva je legenda koja prati ovu 13 kilometara dugu klisuru, koja je deo istoimenog nacionalnog parka.

Jedan od mitskih Titana, bogova koji su prema grčkim mitovima prethodili bogovima sa Olimpa, u davna vremena je šetao ovim područjem. Kada je u jednom trenutku zastao da se odmori, uzeo je svoj mač i naslonio se na njega, kako bi odremao. Međutim, taj Titan je bio toliko težak da je mač jednostavno tlo na kome se odmarao rascepio napola.

Za ljubitelje prirode ovo je idealna destinacija. Ne samo zato što ovde obitava čuvena kritska, kri-kri koza, već i zato što na području klisure Samarija rastu i mnoge biljne vrste koje se smatraju endemskim. Preporuka je ovu klisuru uvek posećivati u okviru organizovanih tura.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja