• 0
 ≫ 

Jesen je najbolje vreme za upoznavanje ovih 5 zanimljivih gradova u Evropi

 ≫ 

Metropole poput Pariza, Rima i Atine, ali i Budimpešte često se nađu u najzastupljenijim destinacijama za jesenja putovanja

  • 0
Turska Istanbul luka

Foto-ilustracija: Shutterstock

Vreme idealno za upoznavanje evropskih metropola i drugih gradova polako se bliži. Nekako su jesen i proleće godišnja doba koja ljudi rado biraju za kraća putovanja.

Obično su to destinacije koje su inače atraktivne u turističkom smislu. Metropole poput Pariza, Rima i Atine, ali i Budimpešte često se nađu u najzastupljenijim destinacijama za jesenja putovanja.

Ipak, ima i onih turista koji biraju neke atraktivnije aranžmane, poput Kapadokije, Toskane, Amsterdama i Andaluzije ili Portugala. Za koju god opciju da se odlučite, dobro se pripremite i upoznajte prethodno sa destinacijom, kako biste videli mnoge njene lepote tokom jesenjeg predaha.

istanbul

Istanbul / Foto: shutterstock.com

1. Istanbul

Duh Orjenta u gradu koji leži na dva kontinenta, jedan je od razloga zbog koga baš Stambol na Bosforu mnogi biraju za putovanja u toku jeseni.

Nekadašnji grad cara Konstantina danas se može pohvaliti izuzetnom ponudom u turističkom smislu. Osim posete nekada najvećoj pravoslavnoj svetinji, koja je jedno od obeležja današnjeg Istanbula, ne treba propustiti ni Plavu džamiju, Kapali čaršiju i druge znamenitosti grada. Krstarenje Bosforom i obilazak Vaseljenske patrijaršije ili Dolmabakče palate, neki su od izleta koji su u ponudi.

budimpešta panorama mađarska

Foto: Shutterstock

2. Budimpešta

Uz neizostavno krstarenje Dunavom, koje našim turistima pruža potpuno drugu perspektivu jedne od beogradskih reka, mađarska prestonica se može pohvaliti i drugim aktivnostima. Poseta Tropikarijumu je samo jedna od njih.

Ništa manje zanimljivo nije ni pešačenje Budimom i Peštom, te upoznavanje znamenitosti oba dela grada. Budimska tvrđava, Ribarski bastion i Trg Heroja, ali i zgradu Parlamenta Mađarske definitivno ne treba propustiti prilikom posete Kraljici Dunava, kako se Budimpešta često naziva.

3. Toskana

Kada je najlepe posetiti jednu od najlepših italijanskih regija nego u jesen. Firenca, San Đimijano i Sijena, ali i Ćinkve Tere sve su mesta koja nudi Toskana.

Mnoga od njih imaju odlično očuvana stara gradska jezgra, pa ne čudi što spadaju u neke od najposećenijih destinacija na tlu Evrope.

Ljubljana, Slovenija

Foto: Pixabay/valentinalj

4. Ljubljana

Iako ne toliko prostrana, slovenačka prestonica pleni svojom lepotom i iz godine u godinu privlači sve veći broj turista. Tim pre što je  2016. godine bila ponosni nosilac titule „Zelene prestonice Evrope“.

Gradska tvrđava i dalje krije prilično dobro očuvano staro gradsko jezgro, a šetnja ulicama Ljubljane je nešto što nijednog posetioca ne može da ostavi ravnodušnim.

5. Prag

Zlatni grad idealno je posetiti u svako doba godine. No, čini se da je u jesen Prag najlepši. Poznat po odlično očuvanom starom gradskom jezgru, svašta zanimljivo može da ponudi turistima.

Jevrejska četvrt, Karlov most i Atsronomski sat, tek su neke od znamenitosti koje ne treba propustiti. Podrazumeva se, naravno da je poseta ugostiteljskim objektima, obavezna, bez obzira da li ste ljubitelj piva ili ne.

Video: Dobrodošli u Raj: Kada sunce razlije boje po horizontu i moru, nastaje nestvarni zalazak sunca

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja