• 0
 ≫ 

Jedan od najtoplijih evropskih gradova je i najzapadnija prestonica Starog kontinenta

 ≫ 

Iako zbog karakteristika samog terena na kome je portugalska prestonica izgrađena danas postoje i jedan lift i tri žičare, vožnja lisabonskim tramvajima ostaje i dalje autentičan način za upoznavanje grada

  • 0
Lisabon Lisbon Panorama

Lisabon, Portugal / Foto: Shutterstock

Na mestu na kome se reka Težo, najduža na Iberijskom poluostrvu, uliva u Atlanski okean smešten je grad, koji važi za najzapadniju prestonicu u kontinentalnom delu Evrope.

Žuti tramvaji, grafiti i gotovo idealni klimatski uslovi, čine Lisabon sjajnom destinacijom u gotovo svakom periodu godine. Važi i za jedan od najtoplijih evropskih gradova.

U prestonici Portugala nalazi se i jedan od najprostranijih gradskih parkova na evropskom tlu, kao i najduži most u ovom delu sveta i mnogo drugih zanimljivosti.

Španija, Francuska, Portugal, Monako, Grčka

Foto: Shutterstock

Grad izgrađen na brdima

Poput italijanske prestonice i Lisabon leži na sedam brežuljaka. Upravo to ga čini još interesantnijim.

Osim upoznavanja portugalske prestonice tokom vožnje nadaleko čuvenim žutim tramvajima, uvek je dobra opcija odlučiti se i za pešačke ture. Mada su mnogi turisti saglasni da je pogled na arhitekturu Lisabona iz tramvaja nezamenljiv.

Lisabon grad panorama Porugal

Foto: Shutterstock

Ukoliko želite da uživate u pogledu na grad i njegove znamenitosti, možete posetiti zamak Svetog Đorđa, koji nadvisuje portugalsku prestonicu i jedan je od njenih simbola. Ništa manje nije zanimljiva ni tvrđava Tore de Belem. Smatra se da je Vasko de Gama upravo sa tog mesta krenuo u svoje pomorske avanture, pa ne čudi što mnogi turisti žele da vide baš tu lisabonsku tvrđavu. Kralj Manuel Prvi Portugalski ju je podigao u prvoj polovini 16. veka, a danas se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Poseta Lisabonu bez posete Alfamu, boemskoj četvrti grada gotovo je nezamisliva. Uživanje u sjajnoj portugalskoj kuhinji i u tužnim zvucima fada u ovoj gradskoj četvrti, sigurno će upotpuniti boravak u prestonici Portugala.

gradovi sveta

Foto: Pixabay

Tramvaj kao simbol Lisabona

Iako zbog karakteristika samog terena na kome je portugalska prestonica izgrađena danas postoje i jedan lift i tri žičare, vožnja lisabonskim tramvajima ostaje i dalje autentičan način za upoznavanje grada.

Zanimljivo je pomenuti da se danas u Muzeju javnog saobraćaja u Lisabonu može videti i kako su izgledali prvi tramvaji, koji su prevozili putnike još tokom 19. veka.

Nemojte biti iznenađeni ukoliko tokom šetnje gradom budete ugledali mnoštvo grafita. I oni su jedan od simbola Lisabona. Čak su neki od njih i naručeni od zvaničnih vlasti, kako bi na taj način bile koliko-toliko ulepšane pojedine porušene građevine, odnosno njihovi zidovi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja