• 0

Nekada najmodernije zdanje u Pirotu decenijama je propadalo: Sada mu sledi obnova

Danas se zdanje „Bela mačka“ nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš i okarakterisano je kao Spomenik kulture od velikog značaja

  • 0

I mada se još uvek ne zna zbog čega se zdanje, koje je bilo u vlasništvu čuvenog mehandžije u Pirotu nazivalo „Bela mačka“, nema spora da je u ono vreme to bila vrlo moderna građevina.

Zna se da je Manojlo Panajotović još polovinom 19. veka izgradio tri celine, na adresi Dušana Tankosića broj 9. Na sajtu Spomenici kulture u Srbiji navedeno je da je 1859. godine izgrađena „Bela mačka“. Mada se pominje i 1848. godina kao godina gradnje, ali je pretpostavka da se to ipak odnosi na jednu od zgrada u okviru ove celine.

Danas se zdanje „Bela mačka“ nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš i okarakterisano je kao Spomenik kulture od velikog značaja.

Pirot, panorama centar grada vidikovac

Foto: Shutterstock

Nekada najmodernije zdanje u Pirotu

Pretpostavka je da je Manojlo izgradio tri celine, kako bi najpre omogućio turskim begovima, ali i mnogim viđenijim ljudima onog doba da prenoće, ako se već nađu u Pirotu.

U arhitektonskom smislu se uočavaju karakteristike gradskih kuća iz tog perioda. Posebnu pažnju su privlačili lepo rezbareni drveni elementi. Nakon sprovedenih istraživanja, utvrđeno je da su autori najverovatnije bili majstori Debarske škole.

Tokom istraživanja takođe je utvrđeno i da je osim prostorija za primanje gostiju zdanje „Bela mačka“ imalo i druge prostorije. Pored ostalih i podrum, u kome su čuvane bačve rakije i vina. Čak je postojao i prostor, koji se poredi sa nekom vrstom destilerije. Zanimljivo je pomenuti da se došlo do zaključka da je u ovom zdanju postojao i hamam, odnosno prostorija nalik današnjem kupatilu, dok je toalet bio u odvojenoj prostoriji.

Uz sve to, smatra se da je osim prostorija, u kojima su uglavnom odvojeno odsedale dame i gospoda, postojala i jedna tajna. Namenjena onima koji nisu želeli da se zna za njihov boravak u ovom zdanju.

Iako je izgrađena u doba turske vladavine, ovim prostorima zdanje „Bela mačka“ se moglo pohvaliti i jednim hrišćanskim oltarom. Pretpostavka je da turskim begovima to ipak nije smetalo, budući da se nalazio u jednom skrivenom kutku.

Pirotski ćilim

Foto: Wikipedia/Orjen

Obnova najpoznatijeg pirotskog zdanja

U martu prošle godine su "Pirotske vesti" objavile da je zvanično predstavljen Nacrt idejnog rešenja objekta „Bela mačka“ u Pirotu.

Osnovna ideja je da ovo zdanje bude obnovljeno kao svojevrstan Muzej ćilimarstva i da bude značajan segment turističke ponude grada. Osim predstavljanja primeraka čuvenog pirotskog ćilimarstva, ideja je da u jednom od objekata bude i radionica za izradu pirotskog ćilima. Stručnjaci koji su radili na projektu trebalo je da unesu sve sugestije koje su tokom tog predstavljanja dobili.

Kako je u julu ove godine naveo portal "Plusonline", v.d. direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, Dušan Andrejević, rekao je da su „stručnjaci Zavoda ovih dana završili veliki posao – Projekat revitalizacije celog kompleksa“ i dodao:

- Projekat je gotov i predviđa fazno uređenje kompleksa koji se sastoji iz pet namenskih celina. U zgradama, odnosno objektima predviđeno je da se napravi muzejski prostor, galerija, radionica, kao i pomoćne prostorije. Celina će odslikavati gradsku strukturu 18. i 19. veka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja