• 2

Kriva Reka – vazdušna banja kod Kopaonika: Planinsko selo kao sa najlepših razglednica

Najudaljenije brusko selo ima identični toponim kao još nekoliko sela u Srbiji, a naziv je dobilo po krivudavoj reci, nekada bogatoj pastrmkom

  • 2
Kriva Reka, Brus

Foto: Ivan Strahinić

Na petnaestak kilometara od Kopaonika, na istočnim padinama ove planine nalazi se selo Kriva Reka, poznato po proizvodnji malina i kupina.

Najudaljenije brusko selo ima identični toponim kao još nekoliko sela u Srbiji, a naziv je dobilo po krivudavoj reci, nekada bogatoj pastrmkom.

Ono što danas karakteriše Krivu Reku su nepregledne livade i šume, kao i zasadi malina i kupina od kojih žive gotovo svi stanovnici ovog potkopaoničkog sela.

Ima, naravno, i onih koji su se opredelili za seoski turizam, znajući koliko je porodicama iz velikih gradova neophodno ponovno stapanje sa prirodom i svim njenim blagodatima.

Kriva Reka važi za vazdušnu banju, pogodnu za duge šetnje i oporavak respiratornih organa.

Iako je u ovom kraju najlepše boraviti tokom leta i rane jeseni, kad je u domaćinstvima moguće pripremiti zimnicu od šumskih plodova koje ste sami ubrali, nećete pogrešiti ni ako put Krive Reke krenete kad padnu prvi snegovi – ako, naravno, volite da uživate u zimskoj idili.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Zoran Savić

    5. septembar 2022. | 19:26

    Sve za Krivu Reku što ste napisali tačno je,osim : Najudaljenije brusku selo je Stanulovici... Kriva reka,spada u prosecno udaljeno selo... Inače,lepote istočnog kopaonika su nemerljive...

    Podelite komentar

  • Milan

    7. septembar 2022. | 19:25

    U ovakav raj treba ići da se odmoriš,što bi se reklo za dušu i telo,a ne na Kraljeve vode,gde jedan asvalt zameniš za drugi

    Podelite komentar