• 0
 ≫ 

Biološka raznovrsnost i bogato kulturno nasleđe u okolini karakterišu ovaj park prirode

 ≫ 

Počev od 2001. godine prostor na više od 75.000 hektara na ovoj planini proglašen je parkom prirode

  • 0
Planina Golija

Foto: Shutterstock

Zanimljivog oblika, koje podseća na latinično slovo „s“, u dužini od 32 kilometra proteže se zvanično najviša planina u jugozapadnom delu naše zemlje.

Na nadmorskoj visini od 1.833 metara nalazi se Jankov kamen, najviši vrh Golije, planine oivičene vodenim tokovima.

Počev od 2001. godine prostor na više od 75.000 hektara na ovoj planini proglašen je parkom prirode, kojim upravlja Javno preduzeće „Srbija šume“. Iste godine je područje od oko 53.000 hektara, u okviru Parka prirode „Golija“ proglašeno Rezervatom biosfere „Golija-Studenica“, zvaničnom odlukom komisije UNESCO-a.

Ivanjica, Golija

Foto: RINA

Velika biološka raznovrsnost

Osim zbog vrlo raznovrsnih šumskih ekosistema, ovo područje je proglašeno parkom prirode i zbog drugih prirodnih karakteristika, ali i zbog kulturnog nasleđa u okolini.

U Parku prirode „Golija“ rastu i obitavaju retke i endemske vrste, a mogu se primetiti i zanimljivi, posve neobični oblici reljefa. Ovde su zastupljena i takozvana tresavska jezera, posebno uočljiva u šumama pod smrčom, a mnoštvo je i pejzaža izuzetne lepote. Najpoznatija tresavska jezera na Goliji su Košaninova jezera i Dajićko jezero.

Dajićko jezero Golija

Foto: Ivan Strahinić

Najzastupljenije su šume bukve i smrče, kao i planinskog javora, koji spada u endemsku i reliktnu vrstu. Zanimljivo je da određeni delovi ove planine imaju i karakteristike prašuma.

Među oko 1.100 biljnih vrsta, koje uspevaju na području Parka prirode „Golija“, Adamovićeva majčina dušica i Pančićeva bedrenica su vrste koje uspevaju samo na ovom prostoru.

Čak 45 vrsta ptica koje obitavaju na području Parka prirode „Golija“ smatraju se prirodnim retkostima.

Kulturno nasleđe u okolini Parka prirode „Golija“

Srpski srednjovekovni manastir Studenica, koji je kao zadužbinu podigao Stefan Nemanja, predstavlja izuzetno značajan segment ovog područja. Od mesta Ušće ova svetinja udaljena je oko deset kilometara. Na putu od Ušća nalazi se još jedan značajan lokalitet, koji vredi obići. Do Donje i Gornje isposnice Svetog Save sa lokalnog puta vodi pešačka staza.

Ništa manje značajna nije ni zadužbina kraljice Jelene Anžujske, supruge srpskog kralja Uroša, manastir Gradac.

U blizini Parka prirode, odnosno Ivanjice nalaze se još dva značajna srednjovekovna manastira. Jedan je Kovilje, drugi Pridvorica.

U selima na području Golije se mogu videti i sakralni objekti, koji su okarakterisani kao spomenici kulture od velikog značaja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja