• 0

Zašto turisti vole Portugal: Rekordan mesec po broju poseta ovoj zemlji

Iako je rekordna godina za Portugal bila 2019, ova godina je pomerila granice

  • 0
Madeira, Portugalija

Foto: Pixabay/gemat18

Više od 1,8 miliona turista je posetilo Portugal u toku proteklog meseca, što je nešto veći broj u poređenju sa periodom od pre početka pandemije.

Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku (INE), broj posetilaca tokom jula viši je za 600.000 nego prethodne godine.

Iako je rekordna godina za zemlju bila 2019., ova godina je premašila te brojke. Naime, zabeleženo je nešto više od oko 1,78 miliona dolazaka u julu te godine.

Madeira, Portugalija

Foto: Pixabay/franky1st

Sektor turizma u Portugalu učestvovao je sa skoro 15 odsto u BDP-u pre početka pandemije. U prvih sedam meseci ove godine ukupan broj posetilaca je 8,1 milion, što je za oko milion manje u odnosu na isti period pre početka pandemije.

Najveći udeo imali su španski turisti. Za njima slede britanski i američki turisti. Upravo turisti iz SAD-a u poslednje vreme preuzimaju primat nad ostalima i počinju da predstavljaju glavni izvor turizma u Portugalu.

Podaci INE-a pokazuju još jedan rekord. Zabeležen je najveći broj dolazaka američkih turista do sada i to 183.215 njih je imalo prilike tokom jula da poseti Portugal.

Porto Portugal

Foto: Pixabay/instagramfotografin

- Sjedinjene Države otkrivaju Portugal. Amerikanci vole ono što vide. Portugal ima istoriju i kulturu, fantastične klimatske uslove, gostoprimstvo, a Portugalci generalno govore engleski – izjavila je Graca Didier, generalna sekretarka Američke privredne komore u Portugalu za „Breaking Travel News“.

Podaci američkih kompanija koje se nalaze na području Portugala pokazuju da su turisti iz Sjedinjenih Američkih država bili peti najznačajniji izvor prihoda turizma, koji u ukupnom prihodu zemlje učestvuje sa sedam odsto.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja