• 0

Jedan od najjeftinijih evropskih gradova za kraći odmor nalazi se u Grčkoj

Nećete verovati koji grad je najskuplji za obilazak znamenitosti

  • 0
Atina, Akropolj, vrućina

Foto: Tanjug/AP

Prema podacima iz godišnjeg izveštaja „Post Office Travel Money“, najbolju vrednost za jesenji kraći odmor u Evropi nude Atina i Lisabon.

Zanimljiv je podatak da je ovo prvi put u prethodnih 15 godina da su gradovi zapadne Evrope odneli primat u odnosu na istočnoevropske gradove, prema podacima analize 20 glavnih turističkih destinacija, navodi „Euronews.com“.

Osim ukupnih troškova putovanja, u procenu cene uzeto je u obzir i piće, tri obroka za dve osobe uz dodatak flaše vina, dva vikend noćenja u hotelu sa tri zvezdice, razgledanje i vožnja gradskim prevozom.

Karijatide, hram Erehtejon, Akropolj, Atina, Grčka

Foto: Pixabay/sandyjohnhood

Oko 240 evra u proseku koštaju vikend-putovanja u Atinu, što je za 15 odsto manje nego prošle godine i ujedno upola manje nego u prestonici Francuske, u kojoj su cene više za 25 odsto. Ali, uprkos rastu cena troškova, oko 25 odsto ispitanih putnika izdvojilo je upravo Pariz kao najbolji izbor za „city break“ ture.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, prosečne cene hotelskog smeštaja u Lisabonu porasle su sa 43 na 67 evra. Ipak, to nije uticalo na odabir ispitanika, pa se ovaj sunčani portugalski grad našao na drugom mestu tokom pomenutog istraživanja.

gradovi sveta

Foto: Pixabay

Među prvih deset evropskih gradova, odmah iza Atine i Lisabona, koji su dobar izbor za kraća, vikend-putovanja našli su se i sledeći gradovi:

  • Krakov
  • Riga
  • Budimpešta
  • Prag
  • Madrid
  • Berlin
  • Dubrovnik
  • Rim
Amsterdam

Foto: Shutterstock

Najskuplji gradovi u svetu za „city break“ ture

Podaci iz ovog istraživanja ukazuju na to da su najskuplji gradovi za vikend-ture Amsterdam i Venecija. Smatra se da je povećanju troškova smeštaja na tim destinacijama i te kako doprineo nedostatak smeštajnih jedinica u odnosu na tražnju.

Venecija turizam

Foto: Tanjug/AP

U čak 15 od 20 gradova koji su bili nuđeni kao izbor došlo je do povećanja troškova smeštaja za oko 20 odsto. Zanimljivo je da je u Amsterdamu zabeležen rast od čak 104 odsto, zatim u Barseloni 67 i u Parizu 62 odsto.

Kada su u pitanju troškovi obedovanja u restoranima, oni beleže pad u polovini gradova koji su bili predmet izveštaja. Najjeftiniji obrok u restoranu za dve osobe je u Atini i iznosi 45 evra, dok će dvoje turista za obrok u nekom od restorana Stokholma platiti čak 162 evra, što je najskuplja opcija.

Ukoliko turisti žele da posete gradske znamenitosti, to će ih najviše koštati u Dubrovniku. Čak 66 evra je potrebno izdvojiti za posete gradskim muzejima, galerijama i drugim mestima u ovom hrvatskom gradu koja su interesantna u kulturnom i istorijskom smislu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja