• 0

U najstarijem naselju Homolja pravi se poseban sir: Makalo je praznik za sva čula

Prirodne lepote i gastronomski specijaliteti odavno su postali zaštitni znak istočnog dela Srbije

  • 0
Izvarica, Homolje, sir makalo Foto: Ivan Strahinić

Na desetak kilometara od Žagubice, u prelepom istočnom delu Srbije nalazi se Izvarica, selo smešteno u blizini reke Mlave, na kapiji Ribarske klisure.

Prepoznatljivo je ne samo po interesantnoj prirodi, već i po mirisu slatkog od ruža koje se širi iz svake kuće, a još više po proizvodnji čuvenog makalo sira od ovčijeg mleka.

U najstarijem naselju Homolja recept za makalo prenosi se s kolena na koleno.

Vredne domaćice najpre spravljaju prevreli sir od mleka ovaca, a potom ga izmrve i preliju skuvanim ohlađenim ovčijim mlekom.

Ovako pripremljen sir najpre odstoji na sobnoj temperaturi, a potom se može držati u hladnjaku petnaestak dana.

Izvanredno se slaže sa vrućom lepinjom spremljenom ispod sača – specijalitet u kom uživaju ne samo meštani Izvarice, već i turisti koji dolaze da posete bistro Izvaričko vrelo i druge prirodne lepote Homolja.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja