• 0
 ≫ 

Ne morate posetiti Veneciju da biste uživali u vožnji gondolom: Pletne su vam bliže

 ≫ 

Zanimljiv je podatak da su ovi čamci prvi put korišćeni još krajem 16. veka

  • 0
foto Pixabay foto Pixabay

Nazvani po rimskom imperatoru Gaju Juliju Cezaru, Julijski Alpi skrivaju i najviši planinski vrh Slovenije, Triglav, smešten na 2.864 metra nadmorske visine. Značajan deo ovog planinskog masiva, koji se prostire i na teritoriji susedne Italije zauzima Nacionalni park Triglav.

Na području Julijskih Alpa nalazi se i najveće jezero prirodnog porekla na teritoriji Slovenije. Maksimalna dužina Bledskog jezera po dijagonali je 2.120 metara, dok je njegova ukupna površina skoro 1.440 kvadratnih kilometara.

Procenjuje se da je 30,6 metara najveća dubina jezera, smeštenog na 475 metara nadmorske visine.

foto Pixabay foto Pixabay

Jedna od najpopularnijih destinacija u Sloveniji

Zbog interesantnog pejzaža i odlične pozicioniranosti, ali i zahvaljujući malom ostrvu koje se u njemu nalazi, te čuvenom dvorcu, Bledsko jezero je vrlo atraktivna destinacija, koja privlači pažnju turista u toku cele godine.

Udaljeno tek oko 50 kilometara od slovenačke prestonice, lako je dostupno. Važi za takozvano protočno jezero, budući da iz njega ističe omanja reka simboličnog naziva Jezernica, koja se uliva u Savu Bohinjku.

foto Pixabay foto Pixabay

U neposrednoj blizini Bledskog jezera nalazi se i mesto na kome se reka Sava Bohinjka uliva u Savu Dolinku.

foto Pixabay foto Pixabay

Vožnja pletnama nalik venecijanskim gondolama

Poseban ugođaj čini vožnja specijalnim čamcima po Bledskom jezeru. Nazvani pletna zbog krovova, koji se bili izrađivani od pruća, oni se i danas koriste, dok je zabranjeno korišćenje čamaca sa motorom, najpre zbog zaštite samog jezera.

Zanimljiv je podatak da su ovi čamci prvi put korišćeni još krajem 16. veka. Neretko se tokom minulih vekova događalo da veslač prenosi svoj zanat na mlađe generacije, a porodice čiji su članovi bili zaduženi za upravljanje ovim čamcima bile su maksimalno poštovane.

foto Pixabay foto Pixabay

Obično turisti biraju opciju vožnje po jezeru, a tom prilikom mogu da posete i crkvu na ostrvu. U pitanju je svetinja posvećena Uspenju Presvete Bogorodice, koja je jedan od simbola Bledskog jezera. Iako je izgrađena još u prvoj polovini 12. veka, današnja građevina datira iz perioda obnove tokom 15. veka.

foto Pixabay foto Pixabay

Zvono želja je jedna od atrakcija ove svetinje. Smatra se da je izgrađeno tokom 16. veka i prati ga zanimljiva priča i verovanje. Naime, ukoliko posetioci zamisle želju na ovom mestu i zatim tri puta povuku konopac, tako da se čuje zvuk zvona, lokalna legenda veli da će im se ta želja ispuniti.

Do crkve vodi ukupno 99 stepenika. Interesantno je još jedno verovanje koje se vezuje za ovo ostrvo. Ako mladoženja uz svih 99 stepenika uspe da ponese izabranicu svog srca, to je znak da će njihov zajednički život biti srećan i blagosloven.

Bledski dvorac kao još jedan simbol jezera

Nakon 20-minutne šetnje kroz šumu, kroz koju vodi obeležena staza, stiže se do dvorca koji leži na visini od 130 metara iznad nivoa Bledskog jezera. Pogled sa litice na kojoj je smešten dvorac je očaravajući.

Budući izgrađen još tokom 11. veka ovaj dvorac se smatra najstarijim u zemlji. Otvoren za posetioce, svima nudi mogućnost da vide kako je izgledala štamparska mašina koju je izumeo Gutenberg. Sastoji se iz dva nivoa, gornjeg i donjeg. U blizini je i vinski podrum, a posetiocima se nudi mogućnost posete i kapeli, kovačnici i galeriji.

I na kraju, ali ne i najmanje važno, ako posetite Bledsko jezero a ne probate kremšnitu, kolač po kome je ovo slovenačko jezero poznato, mnogo ćete propustiti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja