• 3
 ≫ 

Ćerka srpskog despota sahranjena je u četvrtom po veličini gradu u Turskoj

 ≫ 

Velika i Zelena džamija, ali i mauzolej Osmanske imperije značajni su kulturni i istorijski spomenici u ovom turskom gradu

  • 3
Bursa, Turska

Foto: Pixabay/kareni

Da su turski domaćini zaslužili epitet jednih od najboljih, pominju mnogi koji odmor provode u ovoj zemlji. Međutim, manje je poznato da u Turskoj postoji grad u kome su meštani posebno naklonjeni stanovnicima naše zemlje.

Smešten u podnožju planine Uludag, poznate po žičari koja je jedna od najdužih na celom svetu, grad Bursa je četvrti po veličini u zemlji.

Ipak, nije samo Uludag zaslužan za klimatske uslove koji vladaju u Bursi. Grad ima i izlaz na Mramorno more, što ga čini odlično pozicioniranim. Obala je duga oko 135 kilometara.

Bursa, Turska

Foto: Pixabay/Abdullah-TK

Svila iz Burse je nadaleko poznata

Svila i jastuci od tog materijala, ali i kaftani koji su se proizvodili u ovom turskom gradu, uvek su bili na ceni. Ništa manje Bursa nije poznata ni po proizvodnji kestena i ratluka.

Sve to, ali i još mnogo drugih drangulija, turisti mogu pazariti u oko osam kilometara dugoj Kapali čaršiji. Smeštena u centru grada, obuhvata čak 10 bazara sa najraznovrsnijom robom.

Bursa, Turska

Foto: Pixabay/Abdullah-TK

Danas jedan od značajnih kulturnih, trgovinskih i industrijskih centara u zemlji, Bursa je istorijski upamćena kao prva prestonica Osmanske države. Upravo zato i jeste značajna grobnica Osmana i Orhana Gazija, osnivača te države, koja se nalazi u Bursi.

Bursa, Turska

Foto: Pixabay/ostufi

Broj stanovnika u Bursi sa razlogom raste

Uzevši u obzir da se neprekidno ulaže i u eko turizam, ali i u zaštitu životne sredine, zanimljivo je pomenuti da se u Bursi struja pravi od otpada, te da mnogi stanovnici imaju mogućnost da struju koriste potpuno besplatno.

Prosečna plata u ovom gradu na godišnjem nivou je za oko 2.000 američkih dolara viša u odnosu na prosek godišnjih primanja u celoj zemlji.

Bursa, Turska

Foto: Pixabay/kareni

Sem toga, Bursa ulaže i u kulturni, a ne samo u privredni razvoj. A vodi se računa i o opštem blagostanju građana. U tom smislu je interesantno pomenuti da se sahrane preminulih plaćaju iz gradskog budžeta. Za beskućnike je obezbeđen smeštaj, posebno u toku zime. Misli se i na životinje, te tako u Bursi postoji i azil za pse lutalice i to na površini od čak 120.000 metara kvadratnih.

Bursa, Turska

Foto: Pixabay/kareni

Grobnica ćerke srpskog despota u Bursi

Velika i Zelena džamija, ali i mauzolej Osmanske imperije značajni su kulturni i istorijski spomenici u ovom turskom gradu.

Bursa, Turska

Foto: Pixabay/kareni

U mauzoleju u okviru Velike džamije, koju je izgradio sultan Bajazit Prvi nalazi se i grobnica jedne Srpkinje. Ćerka Đurđa Brankovića po imenu Mara bila je udata za Murata Drugog, sina Mehmeda Prvog i sahranjena je u izdvojenoj grobnici, jer nije primila islam.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Gile

    17. septembar 2022. | 21:10

    Laka joj turska zemlja.

    Podelite komentar

  • Ana

    17. septembar 2022. | 22:23

    Bila smo jedna velika zemlja.

    Podelite komentar