• 0

Pejzaži sa Bilješke stene ostaju u oku do kraja života: Vidikovac u našem najlepšem nacionalnom parku

Planina Zvijezda, koja se nalazi u produžetku planine Tare naziva se još i „Visokom Tarom“ i može se pohvaliti izvanrednim vidikovcem

  • 0
Bilješka stena

Foto: Ivan Strahinić

Na granici prirodnog rezervata „Zvezda“, u okviru Nacionalnog parka Tara, na nadmorskoj visini od 1.225 metara nalazi se Bilješka stena, jedan od najlepših vidikovaca u ovom delu Srbije.

Pripada planini Zvijezdi, koja se u pravcu severozapada naslanja na planinu Taru, pa većina turista koja dolazi na Taru ne propušta da poseti Bilješku stenu.

Vidikovac je udaljen svega šest kilometara od čuvenog Predovog krsta i tri kilometra od Rastišta, a do njega se može stići lepo uređenom makadamskom stazom.

Posetioci koji stignu na vrh Bilješke stene bivaju nagrađeni fantastičnim pogledom na Perućac, kanjon Zvijezde i dolinu reke Drine, kao i na stoletne borove i drugu bujnu šumsku vegetaciju, karakterističnu za kanjone.

S druge strane jezera vidi se Bosna, odnosno deo pod nazivom Osat i naselje Klotjevac.

Ipak, ono što će svakome ko poseti ovaj vidikovac ostati u sećanju nije samo prelep krajolik ovekovečen u filmu „Ptice koje ne polete“, već i blizina stabala čuvene Pančićeve omorike, vretenaste reliktne biljne vrste koja je preživela ledeno doba.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja