• 1

Mali Iđoš – varoš dobre muzike, jedinstvenog muzeja, posebnih orgulja i čuvene poslastice

Prilikom posete Muzeju pekarstva turisti mogu da nauče kako se spravlja nadaleko poznati kurtoš kolač, koji je na naše prostore stigao iz susedne Mađarske

  • 1
Mali Iđoš Foto: Ivan Strahinić

U severnom delu Srbije, u srcu Bačke, duž reke Krivaje nalazi se Mali Iđoš, varoš čuvena po crkvi Svete Ane, Muzeju pekarstva, „Domboš festu“ i lovištima.

Pretpostavlja se da je varoš u podnožju Telečke visoravni naziv dobila po mađarskim rečima „kiš“ i „heđeš“, što u prevodu znači „mali brdoviti“.

Ovo mesto naseljavali su najpre Nemci i Mađari, a potom i Srbi; u Malom Iđošu i danas Mađari i Srbi čine većinsko stanovništvo.

Zaštitni znak varoši je crkva posvećena Svetoj Ani. Svetinja je podignuta krajem 18. veka, a u njoj i dan-danas postoje orgulje koje je napravio majstor Ištvan Kovač iz Segedina.

Turistima je posebno atraktivan obilazak Pekarskog muzeja, gde mogu da se upoznaju kako sa pekarskim zanatom, tako i sa procesom nastajanja hleba.

Takođe, u ovom muzeju moguće je naučiti i kako se pravi čuveni kurtoš kolač, poznat još i kao odžak kolač, poslastica karakteristična za Mađarsku koja je naišla na veliki broj poklonika i u Srbiji.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Komsija

    12. septembar 2022. | 18:41

    Mesto u kojem vise od 80 odsto stanovnistva ne zne ili nece da prica srpskim jezikom. Kad se ode tamo, kao da se nalazite u Madjarskoj.

    Podelite komentar