• 1
 ≫ 

Toskana je zaista posebna: Ljubitelji romantike i starina uživaju u ovom delu Italije

 ≫ 

Zanimljivo je pomenuti i to da se više od 120 rezervata prirode, koji se nalaze pod zaštitom, mogu videti upravo na području Toskane

  • 1
Toskana, Italija Foto: Pixabay/kasabubu

Jedna od površinski najvećih pokrajina u Italiji, ujedno je i jedna od najposećenijih regija u toj zemlji.

Ne samo zbog činjenice da se u Toskani nalaze i Piza, Sijena i Firenca, već i zato što na području te regije postoji veliki broj takozvanih kulturnih pejzaža i ostataka nekadašnjih gradova.

Zanimljivo je pomenuti i to da se više od 120 rezervata prirode, koji se nalaze pod zaštitom, mogu videti upravo na području Toskane.

Toskana, Italija Foto: Pixabay/evondue

Posebnost Toskane se ogleda u mnogo čemu

Proizvodnja vrhunskih vina jedno je od obeležja ove italijanske regije. Ništa manje nije značajna ni proizvodnja maslinovog ulja, mada je turizam možda i najrazvijenija privredna grana Toskane.

Na području te regije se uzgaja i autohtona sorta govečeta. Smatra se da rasa kijanina (it. Chianina) se može pohvaliti najvećim primercima i to ne samo u Italiji, nego i u celom svetu.

Toskana, Italija Foto: Pixabay/nimrodins

Bogato kulturno i istorijsko nasleđe je ipak obeležje ove regije. Tim pre i što se na području Toskane nalaze brojni zaštićeni lokaliteti, od kojih su mnogi na listi Svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Romantika na svakom koraku

Da li zbog činjenice da je i Firenca na području Toskane ili zato što se u toj italijanskoj regiji nalazi mnoštvo, prilično dobro očuvanih ostataka starih gradova, tek prilikom posete Toskani romantika se oseća u vazduhu.

Most Ponte Vekio, Ponte Vecchio Foto: Marko Jovanović

Tome treba dodati i podatak da su mnogi čuveni umetnici potekli upravo iz ove regije. Prostrani vinogradi su još jedno od obeležja ove regije. Zato i ne čudi što se sve više o Toskani govori kao o idealnoj destinaciji za ljubitelje vina, starina i romantike.

Obilazak čuvenog Krivog tornja u Pizi, krstionice Svetog Jovana ili čuvenog Ponte vekija ili Starog mosta u Firenci, tek su neke od aktivnosti u kojima uživaju turisti tokom upoznavanja Toskane. Pogled na statuu Mikelanđelovog „Davida“ nikoga neće ostaviti ravnodušnim, kao ni poseta firentinskoj galeriji „Ufiči“ u Firenci.

Turisti sa putovanja po ovoj italijanskoj regiji nose mnogo utisaka i želju da joj se barem još jednom vrate. Očekivano, naravno, jer Toskana ima mnogo toga da ponudi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Istina

    13. septembar 2022. | 00:20

    Na deset petnaest dana vrh, zivim u Toskani u podrucju Val D'Orcia najpoznatijem mestu toskane ispod planine Amiata prelepo ali pre sterilno i dosadno za starije ljude moze da bude Raj ali za maldju populaciju nikako za zivot. Inace klima je katastrofa Leta pretopla i susna a Zime bez snega ali uzasavajuce hladne,Prolece jako jako kisno.

    Podelite komentar