• 0
 ≫ 

Među predelima izuzetnih karakteristika u Srbiji se izdvaja pet nacionalnih parkova

 ≫ 

Nacionalni park Stara planina i Nacionalni park Kučaj Beljanica trenutno su u postupku zaštite, tako da će u našoj zemlji u perspektivi postojati čak sedam nacionalnih parkova

  • 0
Bilješka stena

Foto: Ivan Strahinić

Na površini od skoro 88.500 kvadratnih kilometara, koliko zauzima teritorija Republike Srbije, nalaze se mnogi predeli izuzetnih karakteristika. Među njima je i ukupno pet nacionalnih parkova.

Početkom ove godine je sa zvaničnom sajtu Vlade Srbije objavljeno da je za još dva područja pokrenut postupak zaštite, tako da bi u perspektivi Srbija mogla da se pohvali sa ukupno sedam nacionalnih parkova. U pitanju su Nacionalni park Stara planina i Nacionalni park Kučaj Beljanica.

Kako je navedeno na sajtu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, pod pojmom nacionalnog parka smatra se „područje sa većim brojem raznovrsnih prirodnih ekosistema od nacionalnog značaja, istaknutih predeonih odlika i kulturnog nasleđa u kome čovek živi usklađeno sa prirodom, namenjeno očuvanju postojećih prirodnih vrednosti i resursa, ukupne predeone, geološke i biološke raznovrsnosti, kao i zadovoljenju naučnih, obrazovnih, duhovnih, estetskih, kulturnih, turističkih, zdravstveno-rekreativnih potreba i ostalih aktivnosti u skladu sa načelima zaštite prirode i održivog razvoja“.

Za sada, na listi zvanično priznatih nacionalnih parkova u našoj zemlji nalaze se sledeća mesta.

Trim staza Fruška Gora, šuma priroda

Foto: Milena Đorđević

1. Nacionalni park Fruška gora (proglašen 1960. godine)

Izuzev 17 manastira, izgrađenih u periodu između 15. i 18. veka, ovaj nacionalni park se može pohvaliti i segmentima stepske vegetacije. Šume graba, hrasta kitnjaka i bukve preovlađuju na području Fruške gore.

Oko 1.500 biljnih vrsta uspeva na području Fruške gore. Zanimljiv je podatak da su u ovom nacionalnom parku otkriveni fosilni ostaci 164 životinjske vrste, za koje je utvrđeno da su stari oko čak 123 miliona godina.

Vidikovac Kovilovo, Nacionalni park Đerdap

Foto: Ivan Strahinić

2. Nacionalni park Đerdap (proglašen 1974. godine)

Tok reke Dunava i Đerdapska klisura predstavljaju osnovna obeležja najvećeg nacionalnog parka u našoj zemlji.

Mnoge reliktne biljne vrste, ali i autohtone životinjske vrste obitavaju na području ovog nacionalnog parka. Takođe, Nacionalni park Đerdap karakteriše i bogato kulturno, odnosno istorijsko nasleđe, oličeno u brojnim arheološkim lokalitetima na prvom mestu.

Planina Kopaonik

Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

3. Nacionalni park Kopaonik (proglašen 1981. godine)

Čak 11 rezervata prirode i 26 spomenika prirode nalaze sa na području Nacionalnog parka Kopaonik. Brojni su i objekti koji se smatraju nepokretnim kulturnim dobrima, a ima i hidroloških, geoloških i geomorfoloških objekata, koji se nalaze pod posebnom zaštitom.

Kopaonička ljubičica, Pančićeva potočarka i kopaonička čuvarkuća su endemske vrste karakteristične za predeo ovog nacionalnog parka. U njemu svoja staništa imaju i divlje mačke, sove i jeleni, kao i sivi sokolovi i vrsta poznata kao zlatni orlovi.

Tara, planina, Vidikovac

Foto: RINA

4. Nacionalni park Tara (proglašen 1981. godine)

Zauzima veći deo istoimene planine i prostire se na površini od oko 25 hiljada hektara. Skoro 1.200 biljnih vrsta, od kojih su pojedine i endemske, uspevaju u ovom nacionalnom parku, koji se nalazi na zapadu naše zemlje.

Svako drvo Pančićeve omorike, karakteristične za područje Nacionalnog parka Tara, koje se smatra svojevrsnim živim fosilom okarakterisano je kao spomenik prirode.

5. Nacionalni park Šar planina (proglašen 1986. godine)

Ukupno je četiri strogih prirodnih rezervata na području Nacionalnog parka Šar planina, i to Popovo prase, Rusenica i Golem bor, kao i prirodni rezervat Ošljak, specifičan po endemskoj vrsti bora munike.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja