• 1
 ≫ 

Ljubitelji pešačenja i avanture mogu da biraju između 5 najbolji staza u svetu

 ≫ 

Treba imati u vidu da je većina navedenih staza prilično dobro obeležena, što avanturistima pruža mogućnost i da ih potpuno samostalno istraže. Ima, međutim i onih koje se smatraju rizičnijim i gde je preporučljivo ići isključivo uz pratnju dobro obučenih vodiča

  • 1
Planinarenje, ranac za planinarenje

Foto: Pixabay/Tumisu

Na hiljade pešakih staza nalazi se u mnogim zemljama sveta. Neke od njih nude turistima mogućnost boljeg upoznavanja lokalne kulture, neke posetu arheološkim lokalitetima, dok ima i onih koje će pešake ostaviti bez daha zbog pogleda na nestvarne predele.

Treba imati u vidu da je većina navedenih staza prilično dobro obeležena, što avanturistima pruža mogućnost i da ih potpuno samostalno istraže. Ima, međutim i onih koje se smatraju rizičnijim i gde je preporučljivo ići isključivo uz pratnju dobro obučenih vodiča.

No, bilo koju da odaberu, ljubitelji prirode i pešačenja se sigurno neće pokajati, jer će biti bogatiji za još jedno iskustvo.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Basecamp (@bclivebold)

1. Bašo Vaifarer, Japan

Mnoge pešačke staze koje povezuju drevne hramove i gradove mogu se videti širom Japana. Ova ruta vezana je za pesnika po imenu Macuo Bašo, koji je pre više od 300 godina njome prošao.

Ruta počinje u Sendaiju i završava u hramu Iamadera. Za prelazak celokupne staze potrebno je šest dana, a turisti mogu uživati u pogledu na šume bukve i zasade trešanja, ali i u upoznavanju lokaliteta, koji se nalaze duž staze, a deo su Svetske baštine UNESCO-a.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Lollipop (@__lollipop_19)

2. Zmajeva leđa (engl. Dragon’s back), Hong Kong

Možda i jeste Hong Kong mnogo poznatiji po neboderima i urbanom gradskom području, ali njegova okolina je prošarana brojnim planinskim stazama, među kojima je najpoznatija ona nazvana Zmajeva leđa.

Iz centra grada se lako do nje može stići autobusom. Staza počinje u senovitom tunelu na putu za vrh Šek O, sa koga se pruža pogled na plaže prekrivene belim peskom, tropska ostrva i bujnu vegetaciju. Zanimljiv je podatak da se staza završava na plaži zaliva Big vejv, gde se nakon pešačenja turisti uglavnom opuštaju u toploj vodi, navodi CNN.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Claudio Fëdorovič Gelli (@gelliclaudio)

3. Perkorsi Očitani, dolina Maira, Italja

Šetnja mrežom drevnih puteva u ovom delu Italije čini da posetioci imaju osećaj kao da su se vratili u prošlost. Zbog značajne udaljenosti, područje doline Maira važi za najmanje „iskvareni“ kraj severne Italije. Mnogi stanovnici i dalje koriste lokalni, takozvani oksitanski jezik.

Ruta se može preći za devet dana i to samostalno, dok se u okviru organizovanih izleta turistima nudi i mogućnost posete kućama lokalaca i boljeg upoznavanja sa njihovim običajima i tradicijom.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Marco Molina Creative (@marco__molina)

4. Monteverde rezervat oblačnih šuma, Kostarika

Niz dobro obeleženih pešakih staza u ovom rezervatu idealna je prilika za bolje upoznavanje bogatog biodiverziteta Kostarike.

Ljubitelji lagane šetnje i prirode smatraju ove staze odličnim izborom, prosto zato što imaju priliku da izbliza vide bogatu faunu i floru, po kojoj je područje ovog rezervata poznato.

Fetije, Turska, letovanje

Foto: Pixabay/yusufk53

5. Likijski put, Turska

Južne obale Turske mogu da opčine i najzahtevnije turiste. Likijski put, koji se prostire između letovališta Fetije i Antalija, ljubiteljima istorije nudi mogućnost da istraže prostor nekadašnjeg kraljevstva Likije. Staza je zanimljiva znog blizine mora, ali i drevnog grada Sidimu i Kaja, poznatog kao grad duhova. U principu, Likijski put je dobro obeležena staza, tako da se može preći i bez profesionalnih vodiča.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • DARKO 100%

    15. septembar 2022. | 21:03

    I ja svaki dan imam svoju istu rutu pesacenja,vrtim se ko konj u vrsaju

    Podelite komentar