• 2
 ≫ 

Upoznajte grad hajduk Veljka: Domaćin jednog od najstarijih muzičkih festivala u Srbiji

 ≫ 

Prva asocijacija mnogima na Negotin je ili hajduk Veljko Petrović, koji je u borbama za Negotinsku krajinu položio svoj život, ili čuveni srpski kompozitor, Stevan Stojanović Mokranjac, rođen u ovom gradu 1856. godine

  • 2
NEGOTIN GRAD VSTANJE ULICE NEGOTINA DANAS

Negotin / Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Grad za koji su na različite načine vezani ljudi koji su obeležili istoriju naše zemlje pripada Borskom okrugu i nalazi se u blizini granice sa Bugarskom i Rumunijom.

Prva asocijacija mnogima na Negotin je ili hajduk Veljko Petrović, koji je u borbama za Negotinsku krajinu položio svoj život, ili čuveni srpski kompozitor, Stevan Stojanović Mokranjac, rođen u ovom gradu 1856. godine.

Budući da se još od 1966. godine Mokranjcu u čast u Negotinu svake godine u prvoj polovini septembra organizuju „Mokranjčevi dani“, to ovaj muzički festival važi za jedan od najstarijih u našoj zemlji.

Negotin Stevan Stojanović Mokranjac

Foto: RINA

Praznik muzike u Negotinu

Stevan Stojanović Mokranjac se, pored ostalog, smatra utemeljivačem horske muzike u našoj zemlji. U crkvenom horu u rodnom Negotinu imao je prilike da se upozna se lepotama horskog pevanja. A njegov rodni grad mu se odužio festivalom, koji je postao sinonim za najbolje nastupe horova, izvođača i kompozitora.

Sve što odslikava muzičku scenu Srbije, okupi se u Negotinu na najstarijem Festivalu te vrste – navedeno je na zvaničnom sajtu ove manifestacije.

Negotin Stevan Stojanović Mokranjac

Foto: RINA

Šta videti u Negotinu?

Suvišno je reći da je ovaj grad najbolje posetiti u toku muzičkog festivala „Mokranjčevi dani“. Mada, kad god krenete u posetu Negotinu, ne propustite da posetite staru crkvu Svete Bogorodice, izgrađenu na samom početku 19. veka. Okarakterisana kao Spomenik kulture od velikog značaja, svetinja je ukopana u zemlju za nekoliko stepenika. Bila je to naredba turskih vlasti, koje su u to vreme vladale područjem nekadašnje Negotinske krajine. U narodu je ova crkva bila poznata kao hajduh Veljkova, čiji se grob nalazi u blizini crkvenog oltara.

Stevan Todorović, Smrt Hajduk Veljka

"Hajduk Veljko na topu", Steva Todorović / Foto: Wikipedia/DigitalHistory.info

U Dositejevoj ulici broj 7 u Negotinu nalazi se i kuća u kojoj je rođen Stevan Stojanović Mokranjac. Građena u tradicionalnom balkanskom stilu tadašnjih varoških kuća, danas je okarakterisana kao Spomenik kulture od velikog značaja. U njoj od 1964. godine funkcioniše memorijalni muzej posvećen ovom znamenitom Srbinu.

Gradski muzej u Negotinu još je jedna od znamenitosti grada. Preciznije, u pitanju je Muzej Krajine, koji se nalazi u kući nekada poznatog negotinskog trgovca, Dušana Jotića.

Krajem 19. veka biva izgrađena i Saborna crkva Svete Trojice. Danas se nalazi pod zaštitom nadležnih institucija i smatra se Spomenikom kulture.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Đole

    17. septembar 2022. | 19:39

    Otac mu je rođen u Mokranju, odud Mokranjac, a on u Negotinu, gde mu se nalazi rodna kuća.

    Podelite komentar

  • Aleksandar Nikolic

    17. septembar 2022. | 16:38

    Kompozitor nije bio srbin, on je vlah iz vlaskog sela Mokranje.

    Podelite komentar