• 8
 ≫ 

Okružen planinama, u plodnom Sarajevskom polju leži grad na reci Miljacki

 ≫ 

Kažu da ako ne popijete pravu tursku, sarajevsku kafu i probate čuvene ćevape na Baščaršiji, kao da i niste bili u poseti tom gradu

  • 8
Sarajevo panorama Baščaršija Foto: Shutterstock

Moglo bi se reći da je u samom središtu teritorije Bosne i Hercegovine smešten i glavni grad zemlje.

Na području plodnog Sarajevskog polja, okružen planinama Jahorina, Bjelašnica, Treskavica, Trebević i Igman leži grad na reci Miljacki.

Često se pominje kao grad sevdaha i meraka. A poseta staroj gradskoj četvrti, čuvenoj Baščaršiji, jedna je od atrakcija Sarajeva. Ništa manje nije zanimljivo ni vrelo reke Bosne, koje se nalazi u blizini grada.

Sarajevo, Baščaršija Foto: Milena Đorđević

Baščaršija kao simbol grada

Iako u Sarajevu postoje i mnoge druge znamenitosti, koje treba posetiti, šetnja starim jezgrom predstavlja definitivno najveću atrakciju.

Kažu da ako ne popijete pravu tursku, sarajevsku kafu i probate čuvene ćevape na Baščaršiji, kao da i niste bili u poseti tom gradu.

Izgrađena tokom 15. veka, kada je i osnovan grad od strane osnivača gradova Novog Pazara i Šapca u Srbiji, Ise bega Isakovića, Baščaršija je tokom minulih vekova pretrpela i požare i uništenja, ali je opstala do današnjih dana. U njoj se nalaze brojne zanatske radnje, ali i Sahat kula i Gazi Husrev begova džamija. Upravo se u ovom delu grada može bolje upoznati i tradicionalni osmanski stil gradnje, budući da se na Baščaršiji nalaze prilično dobro očuvani objekti iz prošlosti grada.

Patrijarh Porfirije, Sarajevo Foto: ATA Images

Atrakcije Sarajeva

Nema sumnje da je poseta Sarajevu sinonim za posetu Baščaršiji, mada u gradu postoje i mnoge druge znamenitosti. Istorijski muzej Bosne i Hecegovine i Muzej Sarajeva tek su neke od znamenitosti koje ne treba propustiti.

U gradu se nalaze i sakralni objekti četiri svetske religije. Crkve, sinagoge, džamije i katedrale nalaze se na relativno maloj udaljenosti i većina ih je smeštena ili u centru grada ili u njegovoj blizini. Tu je i mesto na kome je izvršen Sarajevski atentat.

Sarajevo tramvaj Foto: Telegraf.rs

Obilazak ulice Kazandžiluk, u kojoj se mogu videti radionice starih zanata, još je jedna od atrakcija glavnog grada Bosne i Hecegovine. Katedrala Srca Isusovog, nekadašnji centar grada, čuveni Sebilj i stara pravoslavna crkva, izgrađena na temeljima ranije hrišćanske crkve najverovatnije u prvoj polovini 16. veka, ali i obilazak jevrejskog kvarta tek su neke od zanimljivosti vezane za Sarajevo.

Iz grada se organizuju i izleti do vrela Bosne i vodopada Skakavac, udaljenog desetak kilometara od Sarajeva, ali i do ski centara na Jahorini i drugim planinama koje okružuju grad.

Video: Burek je i sa sirom: Šta buregdžije iz Sarajeva misle o srpskim varijacijama bureka

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nina

    17. septembar 2022. | 12:16

    Podelite komentar

  • NBG

    17. septembar 2022. | 12:42

    Lepo i drago Sarajevo.

    Podelite komentar

  • Walter

    17. septembar 2022. | 12:42

    Najjacu klopu imaju.

    Podelite komentar