• 1

Aradac je selo vinograda, slatkiša i muzički nadarenih žena: "Meškarke" su zadivile svet

Popularnost ovog vojvođanskog sela počiva na agro-turizmu i talentovanim Slovakinjama koje sviraju na posebnim malim harmonikama

  • 1
Aradac Foto: Ivan Strahinić

Tik uz Zrenjanin, u žitnici Srbije nalazi se Aradac, živopisno selo koje broji tek nešto više od 3.000 stanovnika, ali koje svojom lepotom i kulturnom raznolikošću pleni svakoga ko u njega kroči.

U selu dominira stanovništvo srpske i slovačke nacionalnosti koje se mahom bavi poljoprivredom, vinogradarstvom i proizvodnjom vina.

Za vrednim domaćinima nimalo ne zaostaju njihove supruge i ćerke. Posvećene porodičnom gnezdu i izuzetno vešte u kuhinji, čuvaju od zaborava tradicionalna vojvođanska i slovačka jela.

Žiteljke Aradca poznate su po pripremi herovki, tradicionalnog slovačkog kumovskog kolača u obliku loptica. Takođe, jednako su vešte i u pripremi torti, pa se u ovom srednjobanatskom selu godinama održava „Tortijada“, manifestacija koja podstiče razvoj agro-turizma.

Ipak, ono po čemu je Aradac najpoznatiji ne samo u Srbiji, već širom sveta su „Meškarke“, ženski orkestar koji čine dame u najboljim godinama, naučene da od malih nogu sviraju na posebnim malim harmonikama i paralelno pevaju. Dirke na takozvanim meškama daju jedan ton prilikom razvlačenja meha, a sasvim drugačiji prilikom skupljanja, što kompozicije čini posebno zanimljivim.

„Meškarke“ su nekada nastupale samo na berbama grožđa i vršidbama, a onda su snimljene pred televizijskim kamerama. Tako je krenuo njihov let iz vojvođanske ravnice u svet; postale su planetarno popularne i proslavile selo pokraj Zrenjanina na najlepši mogući način.

Foto: Ivan Strahinić

(arhivske fotografije)

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jelena ZR

    18. septembar 2022. | 01:09

    Predivni Slovaci divni ljudi

    Podelite komentar