• 2
 ≫ 

U podnožju Vršačkih planina nalazi se jedan od najlepših gradova u tom delu zemlje

 ≫ 

Kroz sam grad protiče i potok Mesić, nazvan po istoimenom selu iznad koga izvire

  • 2

Ne samo da važi za jedan od najstarijih gradova na području Banata, već se često Vršac karakteriše i kao jedan od najlepših vojvođanskih gradova.

Okružuju ga Vršačke planine, dok u njegovoj blizini protiče i reka Karaš, čije je izvorište u obližnjoj Rumuniji. Kroz sam grad protiče i potok Mesić, nazvan po istoimenom selu iznad koga izvire.

Blizina Deliblatske peščare čini ga posebno atraktivnim, budući da je u pitanju najveća peščara na evropskom tlu. Veštačko jezero, koje se nalazi u centru Vršca, pretvoreno je u kupalište i vrlo je zanimljivo posetiti ga, posebno u toku letnjih meseci.

Vršačka kula

Foto: Mateja Beljan

Vršačka kula kao nemi svedok minulih vekova

Smatra se da je područje današnjeg Vršca bilo naseljeno još u periodu praistorije. U toku srednjeg veka, tadašnji ugarski kralj Žigmund gradi utvrđenje i oko njega grad, koji kasnije na upravu predaje srpskom despotu Đurđu Brankoviću.

Još u prvoj polovini 15. veka područje današnjeg grada postaje prepoznatljivo po uzgoju vinove loze i proizvodnji vina.

Vršačke planine

Foto: Shutterstock

Najveća rimokatolička crkva Svetog Gerharda od Sagreda, koja se nalazi u Vršcu, smatra se najvećom takve vrste u našoj zemlji. U ovom gradu je i pravoslavna crkva posvećena Svetom Nikoli, koja se smatra najvećom pravoslavnom bogomoljom na tom području.

Na skoro 400 metara nadmorske visine, na vrhu Vršačkog brega, nalaze se ostaci tvrđave izgrađene tokom 15. veka. U periodu nakon pada Smedereva najverovatnije je despot Đurađ Branković naložio gradnju tvrđave, čiji su ostaci danas simbol grada Vršca. Počev od 1948. godine Vršačka kula se nalazi pod zaštitom kao Spomenik kulture, a okarakterisana je i kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.

Znamenitosti grada Vršca

Prva apoteka u gradu otvorena je, sada već daleke 1784. godine. Ranije znana kao „Kod Spasitelja“, danas je poznata kao „Apoteka na stepenicama“ i nalazi se na svega nekoliko minuta hoda od centra grada. Dve stalne postavke se danas mogu videti u toj zgradi, budući da je od 1965. godine ustupljena Gradskom muzeju Vršac. U prostoru nekadašnje apoteke može se videti stalna postavka nazvana „Istorija zdravstvene kulture Vršca“, dok se u delu u kome je nekada bio apotekarov stan, nalazi postavka nazvana „Sećanje na Paju Jovanovića“. Slikarev brat Aleksandar je u jednom trenutku, neposredno pre nego što je ustupljena muzeju, bio vlasnik ove kuće. U spomen-zbirci jednog od najpoznatijih srpskih slikara posebnu pažnju privlači Triptihon, koji prikazuje tri scene i to trgovinu, berbu grožđa i ratarstvo.

U Vršcu se nalazi i kuća u kojoj je rođen čuveni srpski književnik, Jovan Sterija Popović. Zapravo je u pitanju građevina nastala na temeljima prvobitne kuće porodice Popović i u njoj se danas nalazi stalna izložbena postavka koja odslikava Sterijin život i rad.

Stalna postavka Gradskog muzeja u Vršcu posebno je interesantna. Posetiocima se u muzeju „Konkrodija“ nudi mogućnost da bolje upoznaju razvoj i život grada.

Poseta Vršačkom bregu neizostavni je deo boljeg upoznavanja grada. Na prvom vrhu prilikom uspona mogu se videti ostaci omanje stare crkve. Na vrhu je i već pomenuta Vršačka kula, a u blizini su i dve značajne srpske svetinje u tom delu Vojvodine, manastiri Mesić i Središte.

Mnoge građevine u Vršcu osvajaju na prvi pogled. Uz Vladičanski dvor, jedna od najčuvenijih je ona koja je poznata pod nazivom „Kod dva pištolja“. Izgrađena krajem 18. veka, danas je okarakterisana kao Spomenik kulture od velikog značaja. Istorijski posmatrano, smatra se vrlo važnom, jer je srpski vožd Karađorđe Petrović u njoj boravio 1813. godine.

Ove godine, Vršač je 64. put domaćin, sada već tradicionalne manifestacije „Grožđebal“, odnosno Dani berbe grožđa, koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj i izlagača i posetilaca.

Video: Tvrđava stoji uprkos vremenu: Zamak vilinskog kralja u postojbini jednog naroda iz Vojvodine

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Alibunar

    16. oktobar 2022. | 23:28

    Pola grada do 1944 je bilo švapsko! Čudan grad pun negativne energije!

    Podelite komentar