• 0
 ≫ 

Tradicionalna manifestacija koja je jedna od asocijacija na šumadijsku varošicu

 ≫ 

Na brdu Oplenac koje nadvisuje Topolu srpski knez Aleksandar Karađorđević zasadio je prve vinograde. Zato i ne čudi što je baš Topola domaćin „Oplenačke berbe grožđa“, manifestacije koja se tradicionalno održava s jeseni, još od 1962. godine

  • 0
Oplenac Foto: RINA

Na prostoru koji je u vreme rimske vladavine zauzimala provincija Gornja Mezija, u samom srcu Šumadije, nalazi se Topola.

U podnožju Oplenca, udaljena oko 80 kilometara od prestonice Srbije i tek oko 10 kilometara od Aranđelovca, ova varošica ponosno čuva sećanje na prošlost. Na brdu Oplenac koje nadvisuje Topolu srpski knez Aleksandar Karađorđević zasadio je prve vinograde. Zato i ne čudi što je baš Topola domaćin „Oplenačke berbe grožđa“, manifestacije koja se tradicionalno održava s jeseni, još od 1962. godine.

Kasnije je kralj Petar Prvi Karađorđević udario temelje za gradnju Kraljeve crkve, kako meštani nazivaju crkvu posvećenu Svetom Đorđu na Oplencu, koja je i mauzolej kraljevske porodice.

Oplenačka berba, Topola, Lipovac Foto: Rina.rs

Vašar u Topoli

Možda je najlepši prikaz manifestacije poznate kao „Oplenačka berba grožđa“ dao srpski pesnik Dobrica Erić. U svojoj čuvenoj psemi „Vašar u Topoli“ posebno se izdvajaju stihovi:

"Osmeh, rika, skika,

Jeka i dreka,

Kulja u varoš

Šarena reka...

Vašar

tako je na drumovima.

A u Topoli:

Šta ti duša

želi i voli!"

Oplenac Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

I zaista, ko je makar jednom posetio Topolu u vreme trajanja ove manifestacije zna da se varošica pretvara u najinteresantnije mesto u Srbiji. Uz gurmanluke, u vidu jagnjećeg i prasećeg pečenja, svadbarskog kupusa koji se dugo krčka na ćumuru, u glinenim posudama, do ringišpila, vina, grožda, ali i odeće, obuće i drugih proizvoda. Svega tada ima u Topoli!

Posetioci imaju priliku da tokom šetnje isprobaju i domaća vina i rakije, ali i da kupe licidarska srca i svilene bombone.

Oplenac Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Mauzolej na Oplencu

Šatnja oplenačkom šumom, koja se uzdiže iznad varošice, posebno je čarobna s jeseni, kad lišće dobija neverovatne nijanse žute, crvene i zlatne boje. Zato je ni u kom slučaju ne treba propustiti. Tim pre što je staza lepo uređena i pristupačna.

U kripti crkve na Oplencu sahranjeni su članovi porodice Karađorđević. Kraljev kompleks obuhvata ne samo posetu mauzoleju, nego i vinariji i drugim objektima. Posebno je atraktivna poseta kraljevim vinogradima u blizini, odakle se pruža gotovo nestvaran pogled ka okolini.

U okviru Karađorđevog grada, koji se takođe nalazi u Topoli nalazi se i crkva posvećena Rođenju Presvete Bogorodice. Nju je, kao svoju zadužbinu, podigao vođa Prvog srpskog ustanka, vožd Karađorđe Petrović.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja