• 0

Najzapadnija tačka Crnog mora ujedno je i najveća bugarska crnomorska luka

Zanimljiv je podatak da ovaj grad beleži značajan priliv uglavnom mlađe populacije, što utiče i na povećanje broja stanovnika. Smatra se da je osnovni razlog za to privreda, koja je u Burgasu najrazvijenija delatnost

  • 0
Burgas, Bugarska

Foto: Pixabay/sapviktor

Grad Pirgos, koji su oformili Antički Grci nalazio se na obalama Crnog mora. Kasnije grad naseljavaju Rimljani i nazivaju ga Deultum.

Kako je vreme odmicalo, tako je danas najveću bugarsku crnomorsku luku osvojila najpre Vizantija, da bi kasnije prešla u turske ruke. Tek krajem 19. veka grad Burgas postaje deo Bugarske.

Po završetku Drugog svetskog rata započeo je ubrzani razvoj grada, koji je danas ne samo najveća luka zemlje na Crnom moru, nego i značajan turistički centar. Na udaljenosti od nekoliko desetina kilometara od Burgasa nalaze se neka od najpoznatijih letovališta u toj zemlji.

Burgas, Bugarska

Foto: Pixabay/Anestiev

Četvrti grad po veličini u zemlji

Na oko 410 kilometara udaljenosti od bugarske prestonice, kada se krene u pravcu istoka, nailazi se na Burgas. Oko 120 kilometara ga deli od Varne, poznatog bugarskog letovališta.

Smešten u istoimenom zalivu, Burgas se smatra najzapadnijom tačkom Crnog mora. U gradu živi nešto više od 210 hiljada stanovnika, prema podacima najnovijeg popisa. Zanimljiv je podatak da ovaj grad beleži značajan priliv uglavnom mlađe populacije, što utiče i na povećanje broja stanovnika. Smatra se da je osnovni razlog za to privreda, koja je u Burgasu najrazvijenija delatnost.

Znamenitosti Burgasa i okolina

Iako je u pitanju lučki grad, Burgas se može pohvaliti plažama. Možda ne tako lepim kao u bugarskim letovalištima, koja se nalaze na nekoliko desetina kilometara udaljenosti, ali sasvim dovoljno uređenim da stanovnici grada na njima uživaju. Plaža u severnom delu grada karakteristična je po pesku crne boje, kojim je prekrivena, dok je beli pesak karakteristika plaže koja se nalazi u južnom delu Burgasa.

U Arheološkom muzeju u gradu mogu se videti brojni artefakti, otkriveni na lokalitetu Deultum, koji se nalazi u neposrednoj blizini grada.

Burgas, Bugarska

Foto: Pixabay/sapviktor

Smatra se da su umetnici, koji su bili zaduženi za oslikavanje katedrale posvećene Aleksandru Nevskom u Sofiji bili angažovani i za oslikavanje katedrale u Bugarsku. Posvećena Svetim Ćirilu i Metodiju, burgaska kaetdrala izgrađena je krajem 19. veka, odnosno u prvoj deceniji 20. veka, te se u tom smilsu smatra najstarijom svetinjom u gradu.

U Burgasu se nalazi i crkva posvećena Uspenju Presvete Bogorodice. Izgrađena na mestu nekadašnje svetinje, ova crkva je danas okarakterisana kao Spomenik kulture. Ljubitelji prirode mogu da uživaju u Primorskom parku. Sa površinom od oko 600 hektara, duž plaže, ovaj park je jedan od najvećih u gradu.

Nesebar i Sunčev breg, čuvena bugarska letovališta, udaljena su tek nešto manje od 40 kilometara od Burgasa.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja