• 5
 ≫ 

Na kraju sveta nalazi se njih 27: Da li ste čuli za ova ostrva neobičnog naziva?

 ≫ 

Tek su dva ostrva od njih 27 naseljena. Na njima živi oko 600 stanovnika. Većinom su u pitanju Malajci, dok je procentualno manje sunitskih muslimana i hrišćana, najpre poreklom iz Evrope

  • 5
Kokosova ostrva, Australija Foto: Shutterstock

Ako se za neko mesto može reći da je na kraju sveta, onda bi to definitivno mogla biti Kokosova ostrva.

Smeštena u Indijskom okeanu, ova ostrva koralnog porekla znana su i kao Kilingova. Upravo je kapetan Vilijem Kiling bio te sreće da ih početkom 17. veka otkrije, te otuda i njihov naziv.

Međutim, 27 koralnih ostrva i dva atola, koji čine Kokosova ostrva, nisu bila naseljena još dva veka nakon toga. Nekoliko porodica iz Velike Britanije početkom 19. veka naseljavaju jedno od ostrva. Tom prilikom dovode ljude iz Afrike i Indonezije kao robovsku snagu, koja je radila na njihovim plantažama.

Kokosova ostrva, Australija Foto: Shutterstock

Zanimljiva istorija Koskovih ostrva

Vrlo brzo nakon naseljavanja prvih britanskih porodica, Velika Britanija i formalno preuzima vlast nad Kokosovim ostrvima. Zbilo se to 1857. godine.

Nedugo nakon završetka Drugog svetskog rata, postaju zvanično deo teritorije Australije. I tako ostaje do današnjih dana.

Kokosova ostrva, Australija Foto: Shutterstock

Zabeležena je i poseta Čarsla Darvina ovim ostrvima 1836. godine. Tokom boravka je ovaj naučnik proučavao kako sama ostrva, pokušavajući da otkrije način njihovog nastanka, tako isto i biljni i životinjski svet na tom području.

Posebno je interesantno pomenuti da se jedna od prvih pomorskih bitaka tokom Prvog svetskog rata vezuje upravo za Kokosova ostrva. U to vreme se na ostrvima nalazila telegrafska stanica Velike Britanije. Tokom Bitke kod Kokosovih ostrva 1914. godine dogodio se napad nemačke krstarice na ostrva, kojom prilikom je cilj bila upravo telegrafska stanica.

Kokosova ostrva, Australija Foto: Shutterstock

Kokosova ostrva danas

Tek su dva ostrva od njih 27 naseljena. Na njima živi oko 600 stanovnika. Većinom su u pitanju Malajci, dok je procentualno manje sunitskih muslima i hrišćana, najpre poreklom iz Evrope.

Na West Island-u, koji je i glavni grad, nalaze se i luka i aerodrom. Osim uzgoja kokosa i turizma, na ostrvima je posebno razvijena umetnička delatnost. Naime, mnogi talentovani stanovnici Kokosovih ostrva bave se rezbarenjem plodova kokosa i od njih izrađuju suvenire i druge umetničke predmete.

Kokosova ostrva, Australija Foto: Shutterstock

Uzevši u obzir da je reč o slabo naslejenoj teritoriji, koja je prilično udaljena od kopna, to na Kokosovim ostrvima nema ptipadnika vojnih snaga, ali ima policijskih i to svega njih pet, koji predstavljaju i zvanične snage reda na ostrvima.

Plaže na Kokosovim ostrvima deluju nestvarno. Prostrane i prekrivene finim, belim, koralnim peskom, uz kristalno čiste vode Indijskog okeana, predstavljaju najznačajniji resurs ostrva. Kokosove palme, po kojima su ostrva i nazvana, vidljive su na svakom koraku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • sara

    21. septembar 2022. | 22:44

    Hoću tamooo

    Podelite komentar

  • Iggy

    21. septembar 2022. | 21:03

    Ko zna koliko zemlje jos ima a da mi ne znamo….zato su i zatvorili krug i ubedjuju nas da smo na kugli i da je to sve!

    Podelite komentar

  • Ja

    26. septembar 2022. | 08:02

    Ja bih da rezervišem jedno ostrvo samo za mene,da ovih par godina koliko mi je ostalo proživim u miru i tišini

    Podelite komentar