• 0

Crkva brvnara je sagrađena 1813. bez ijednog eksera: I dan-danas čuva ikone neprocenjive vrednosti

Ljubovija ima ogromne potencijale i za razvoj verskog turizma zahvaljujući brojnim pravoslavnim hramovima koji se nalaze na teritoriji ove opštine

  • 0
Crkva, Ljubovija Foto:RINA

U blizini Ljubovije, u selu Donja Orovica, nalazi se jedinstvena crkva brvnara posvećena Saboru Svetih 12 Apostola koja i dan-danas čuva vredne relikvije koje su pod zaštitom države.

Ova jednobrodna građevina koja pripada Eparhiji šabačkoj predstavlja nepokretno kulturno dobro koje je od 1982. godine pod zaštitom države. Kroz vekove su crkve delile sudbinu svog naroda, crkva brvnara u Donjoj Orovici podignuta 1693. godine potpuno je uništena 1813. godine, u Prvom srpskom ustanku. Uprkos teškim vremenima, digla se iz pepela zahvaljujući tadašnjim meštanima azbukovačkog kraja.

- Hram je napravljen za tri meseca, a gradili su ga meštani okolnih sela dokazujući da su bili izvrsni neimari - kaže za RINU jerej Jovan Sekulić, paroh orovički.

- Na crkvi nema nijedan esker, već je crkva građena na žgljebove, daske su se sklapale jedna u drugu. Prvobitan krov brvnare je sačuvan, samo je preko šindre dodat lim. Prorezi na hramu, puškarnice pokazuju da je postojao način da se turska vojska na vreme odbrani i tada su u hramu ostajali nahrabriji Srbi koji su svojim životima branili veru - dodao je.

U hramu se pored nekoliko bogoslužbenih knjiga iz 19. veka čuvaju ikone ruskog porekla neprocenjive vrednosti.

- Ikona Presvete Bogorodice datira iz 1857. godine kao i ikona Gospoda Isusa Hrista, ikona Sv. Jovan Krstitelja hramu je darivana 1891. godine, dok ikona Svetog Nikole datira iz 1870. godine. Ovde se nalaze još starije ikone poput ikone Presvete Bogorodice, diptisi i ikona Svetog Jovana Krstitelja. Ikone datiraju iz 17,18. i 19. veka - objašnjava paroh orovički Jovan.

U porti hrama nalazi i se i prangija koja je obaveštavala meštane o dolasku neprijateljske vojske, a kasnije za objavljivanje velikih praznika.

- Meštani su je kupili 1840. godine, teška je 130 toka, odnosno 170 kilograma. Za nju se vezuje i jedan narodni običaj da su momci koji je podignu, spremni za ženidbu - kaže Jovan Sekulić, paroh orovički.

Ljubovija ima ogromne potencijale i za razvoj verskog turizma zahvaljujući brojnim pravoslavnim hramovima koji se nalaze na teritoriji ove opštine.

- Na teritoriji naše opštine imamo 14 crkava i četiri manastira. Nezaobilazna destinacija domaćih i stranih turista svakako je Soko Grad, tvrđava u zapadnoj Srbiji u blizini Ljubovije, koja nikada nije osvojena borbom, već je uvek menjala gospodare mirovnim ugovorima. Ona je jedna od tvrđava u kojoj su se Turci najduže zadržali i koja je sa još nekoliko gradova predata knezu Mihajlu Obrenoviću 1867. godine. Podno grada je podignut manastir svetog Nikole - kaže Jelena Tešić, direktorka Turističke orhanizacije opštine Ljubovija.

Skriveni u prirodnim lepotama azbukovačkog kraja, manastiri i crkve u Ljuboviji na jedinstven način oslikavaju dušu srpskog naroda koji se uprkos teškim vremenima izborio da sačuva svoju veru i pokoljnjima ostavi u nasleđe neprocenjivo blago.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja