• 4
 ≫ 

Tvrđava u gradu despota Đurđa najverovatnije je građena po uzoru na Carigrad

 ≫ 

Budući klasična ravničarska tvrđava, smatra se remek-delom srpske arhitekture toga doba. Pretpostavlja se da je građena po uzoru na Konstantinopolj, današnji Istanbul, i njegove zidine

  • 4
Smederevska tvrđava

Foto: Ivan Strahinić

Tek nešto manje od 50 kilometara deli Beograd i prestonicu nekadašnje srpske despotovine. Smederevo je poznato po tvrđavi, koja je u vreme gradnje važila za najveću tvrđavu takve vrste, izgrađenu u ravničarskom predelu.

Upravo je Smederevska tvrđava danas jedan od glavnih simbola grada na Dunavu.

U istorijskim izvorima Smederevo se prvi put pominje u prvim decenijama 11. veka. Ipak, tek u vreme kada srpski despot Đurađ Branković izgradi tvrđavu i vrati Ugarskoj Beograd, Smederevo dobija na značaju u istorijskom smislu.

Smederevska tvrđava

Foto: Ivan Strahinić

Prestonica srpske despotovine

Gradnja Smederevske tvrđave završena je 1430. godine i grad tada postaje sedište srpske despotovine, na čelu sa despotom Đurađom Brankovićem.

Pod tursku vlast pada 29 godina kasnije. Ali zahvaljujući izuzetno povoljnom položaju grad ostaje značajan i za turske snage, koje u skladu sa svojim potrebama vrše izmene na tvrđavi i dograđuju joj određene delove.

 

Sve do prvih decenija 18. veka, odnosno do dolaska austrijske vojske, Smederevo je bilo sedište istoimenog sandžaka.

Istorijski posmatrano, grad na Dunavu igrao je značajnu ulogu, budući da je u njemu u prvim decenijama 19. veka osnovan i Praviteljstvujušči sovjet, na čijem čelu je bio Dositej Obradović.

Smederevo, Dunav, Tvrđava

Foto: Wikipedia/Mefisto822

Znamenitosti grada na Dunavu

Nema nikakve sumnje da je obilazak Smederevske tvrđave jedna od glavnih atrakcija grada despota Đurđa. Okarakterisana kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja, nalazi se pod trećim stepenom zaštite i otvorena je za posete.

Budući klasična ravničarska tvrđava, smatra se remek-delom srpske arhitekture toga doba. Pretpostavlja se da je građena po uzoru na Konstantinopolj, današnji Istanbul, i njegove zidine. U okviru Smederevske tvrđave izdvajaju se Mali i Veliki grad.

Osim despotovog dvora, koji obuhvata palatu za prijeme i prostor za stanovanje, Mali grad sadrži i bunar i šest kula, te donžon kulu, a prilaz do njega je moguć kroz dvojne kapije. U okviru Velikog grada ima ukupno 19 kula. U njemu je postojala časna trpeza i crkva, od koje danas postoje samo ostaci pevničkog prostora i dela severnog zida.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Vodič kroz Srbiju (@vodic_kroz_srbiju)

Mesto na kome je vožd Karađorđe, vođa Prvog srpskog ustanka, od turskog zapovednika Smedereva zvanično primio ključeve grada daleke 1805. godine, danas je Spomenik prirode botaničkog karaktera, uzevši u obzir da se radi o drvetu duda. O tome svedoči i natpis na spomen ploči ispod Karađorđevog duda, kako se ovaj spomenik naziva.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Smederevska jesen (@smederevskaa_jesen)

U gradu se nalazi Muzej u Smederevu, koji spada u red takozvanih zavičajnih muzeja, kao i crkva posvećena Svetom Georgiju i zgrada Narodne biblioteke.

Počev od 1960. godine grad je domaćin tradicionalne manifestacije „Smederevska jesen“, koja ima za cilj ne samo promociju prestonice nekadašnje srpske despotovine kao turističke destinacije, nego i predstavljanje potencijala Smedereva i njegove okoline u privrednom smislu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nebojša Berak

    26. septembar 2022. | 23:33

    Izgradjena je od kamena iz Viminacijuma uglavnom, a inacetvrdjavu tj Stsri grad ne mozete posetiti vikendom jer VIKENDOM NE RADE, sto potvrdjuje da zive 300 godina iza majmuna pocev od Beča koji vodi grad. Grad je potpuno ruglo i olicenje primitivizma na svakom koraku koje je pravo lice i nalicje onih koji vode grad. Grad sevidi i na sahranama ljudi gde nemaju cak ni STAZE po grobljima, nemaju ni kolica za sanduk a da se ne fovori o ljudima iz pogrebnog zvonima illi posmrtnim marsevima za ateiste. Bruka. U sred tvrdjave napravili atletsku stazu a prica se o istroijskom znacaju. Nisu cak ni arheoloski istrazili tvrdjavu a otkrivenu crkvu ZATRPALI. Tvrdjava sabotazom komunista unistena a stradalo 5000 SMEDEREVACA i nije obnovljena. Ali zato je sve pokrivrno kamerama svi ulazi u grad i sa merenjem brzine sa sramnim ogranicenjima. Darvin bi rekao da dalja evolicija nije bila moguca kada su videli ko vodi grad.

    Podelite komentar

  • FANTOM 🇷🇺 🇷🇸🇲🇪🇸🇮🇲🇰🇭🇷🇧🇦

    26. septembar 2022. | 22:21

    Možda, ali sigurno da se u zidine Konstantinopolja nisu ugrađivali nadgrobni spomenici kao u Smederevsku tvrđavu po naređenju despotice Irine. Zbog toga su je prozvali prokleta Jerina. Dok su se gradile zidine Smedereva Đurađ Branković je dve godine stolovao u Debrcu nekadašnjem gradu kralja Dragutina Nemanjića.

    Podelite komentar

  • Crni

    27. septembar 2022. | 06:50

    Ili mozda samo nagadjaju sto je i najverovatnije, odnosno pustili su masti na volju bez realnog utemeljenja.

    Podelite komentar