• 0

Nekada poznat kao Pariz Istoka, ovaj grad je danas druga turska luka po značaju

Smešten na obalama Egejskog mora, Izmir je ne samo metropola, nego i grad izuzetno bogate prošlosti

  • 0
Izmir, Turska

Foto: Pixabay/fencifd

Nasleđe koje je grčko stanovništvo ostavilo, čini se, vidljivo je i danas. Sa razlogom je nekadašnja Smirna, danas Izmir, bila nazivana Parizom Istoka.

Zbog svoje pozicioniranosti, treći grad po broju stanovnika u današnjoj Turskoj, odmah nakon Ankare i Istanbula, odlično je saobraćajno povezan sa ostalim delovima zemlje.

Smešten na obalama Egejskog mora, Izmir je ne samo metropola, nego i grad izuzetno bogate prošlosti. Ujedno je i druga najznačajnija luka u zemlji.

Izmir, Turska

Foto: Pixabay/31774

Dva dela grada na obalama Egeja

Ljubitelji istorije će sigurno uživati ukoliko posete stari deo nekadašnje Smirne. Ništa manje nije značajan ni drugi deo Izmira, onaj moderniji.

Konak džamija važi ne samo za jednu od najznačajnijih u zemlji, nego i za jednu od najlepših. Nalazi se u neposrednoj blizini centralnog trga u Izmiru. U njenoj blizini je i Sahat kula, jedan od simbola grada.

Izmir, Turska

Foto: Pixabay/gezenth

Naravno da u gradu postoji i neizostavni bazar. Smešten u neposrednoj blizini glavnog trga, bazar u Izmiru je uvek interesantan turistima. Na njemu sve vri od sveta, a posetioci mogu uživati u kupovini različitih sitnijih i krupnijih stvari, te u nezaobilaznom cenkanju. Ne propustite da uživate u ovom tradicionalnom načinu kupovine. Vodite samo računa da ne uvredite turske trgovce, odbijajući njihovu želju za cenkanjem.

Znamenitosti Izmira

Osim već pomenute Sahat kule i džamije, u Izmiru se nalazi i jedan od prvih panoramskih liftova ne samo u Turskoj, nego i u celom svetu. Posetioci mogu ne samo da uživaju u pogledu na nekadašnju Smirnu, već i da isprobaju neke od specijaliteta, koje u ponudi ima restoran na vrhu.

Arheološki muzej u Izmiru je definitivno lokacija koju ne treba propustiti. Posebno ukoliko želite bolje da se upoznate sa izuzetno bogatom istorijom grada na obalama Egejskog mora, koji je po mitologiji osnovao starogrčki junak Tezej.

Na uzvišenju Kadus nalazi se tvrđava Kadife kale, a Izmir se može pohvaliti i ostacima starorimske pijac. Takozvana Agora danas svedoči o bogatoj i dugoj istoriji grada.

Izmir, Turska

Foto: Pixabay/31774

Lepo uređeno šetalište duž obale još je jedna od lokacija koja se ne propušta prilikom posete Izmiru.

Artemidin hram i antički Efes, kao i kuća u kojoj se veruje da je poslednje dane na zemlji provela Presveta Bogorodica nalaze se u neposrednoj blizini ovog turskog grada.

Ukoliko poželite da uživate u sunčanju i kupanju, nažalost to u Izmiru nećete moći da učinite. Iako je smešten na obalama Egejskog mora, grad se baš ne može pohvaliti plažama. Ipak, u blizini se nalazi letovalište Češme, koje posetiocima nudi uživanje na odličnim plažama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja