• 0

Raskošna arhitektura Vršca oduzima dah: Velelepni spomenici kulture u gradu vina i košave

Zdanja u jednom od najstarijih gradova u Banatu svedoče o različitim uticajima tokom duge istorije Vršca

  • 0
Vršac

Foto: Ivan Strahinić

U podnožju Vršačkih planina, blizu granice Srbije i Rumunije nalazi se Vršac, jedan od najstarijih banatskih gradova.

Grad čuven po Jovanu Steriji Popoviću i Paji Jovanoviću, vinima, košavi, veštačkim jezerima, Narodnom muzeju koji je najstariji u celoj Vojvodini, može se pohvaliti i jedinstvenom arhitekturom koja oduzima dah.

Pored rezidencije banatskih episkopa, Vladičanskog dvora sa parkom koji je uređen po uzoru na one u Francuskoj, veliku pažnju privlače i druge građevine koje svedoče o bogatoj istoriji Vršca kroz koju su se preplitale različite kulture.

Jedna od građevina koja je proglašena spomenikom kulture jeste rimokatolička crkva Svetog Gerharda de Sangredo, izgrađena u neogotskom stilu. Zbog savršene akustičnosti, u ovoj crkvi održavani su koncerti na kojima su nastupali horovi i poznati operski pevači.

I Gradska kuća u Vršcu, poznata još i kao Magistrat, izgrađena je u neogotskom stilu. Podignuta je u drugoj polovini 19. veka i u njen temelj je ugrađena spomenica na latinskom, nemačkom i srpskom jeziku koju su potpisali najugledniji stanovnici Vršca.

Spomenicima kulture u Vršcu proglašeni su i zgrada na Trgu pobede, zgrada bivšeg narodnog odbora, „Konkordija“, Vršačka kula, rodna kuća Jovana Sterije Popovića, zgrada „Stare apoteke“, kuća zvana „Kod dva pištolja“, zgrada na Trgu Svetog Teodora Vršačkog...

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja