• 0

Top 5 razloga da posetite Taru: Staze i vidikovci koje ćete pamtiti do kraja života

U okviru Nacionalnog parka Tara postoji više staza koje su namenjene za šetnju i planinarenje

  • 0
Bilješka stena

Foto: Ivan Strahinić

U Srbiji postoji sedam nacionalnih parkova i svaki od njih je lep i poseban na svoj način.

Obilje šuma, staza za pešačenje i planinarenje, vidikovci, lekovito bilje, penušavi potoci i čist vazduh samo su neki od razloga zbog kojih bi makar jedan dan vikenda trebalo provesti van grada i „napuniti baterije“ lepotama koje priroda nudi.

Nacionalni park Tara jedna je od destinacija koju svakako vredi posetiti. Tara je posebno lepa u jesen, dok još nema kiša i niskih temperatura koje otežavaju savladavanje pešačkih staza i vidikovaca. Ukoliko još niste posetili ovu srpsku planinsku lepoticu, predstavljamo vam pet staza za bolje upoznavanje Tare.

1. Šetnja stazom „Račana“

Ova staza ima još jedno ime – Staza duhovne radosti. Dugačka je dva kilometra i veoma lagana za savladavanje čak i ako nimalo niste u kondiciji. Počinje od manastira Rača i vodi kroz bukovu šumu do slapova termalnog vrela Lađevac.

2. Jarevac za planinare

Iako je staza dugačka svega 1,3 kilometra, nadovezuje se na planinarsku stazu dugu tri kilometra. Posle ovog uspona za koji je neophodna planinarska oprema posetioci stižu do poznatog izletišta Brana Jarevac.

3. Tepih livada

Atraktivna i nesvakidašnja staza duga svega 550 metara po terenu koji se ne može videti svuda. Naime, ova staza vodi kroz šumo-tresavu „Crveni potok“, a Tepih livada nalazi se u središtu rezervata.

Zbog specifične konfiguracije terena strogo je zabranjeno gaženje tresetišta.

4. Stazom „Bilješka stena“ do istoimenog vidikovca

Od Predovog krsta do vidikovca koji nosi isti naziv kao i staza „Bilješka stena“ potrebno je prevaliti šest kilometara. Preporuka je da ovom stazom uvek idete u grupi i da niste baš „iz fotelje“ krenuli u prirodu – dakle, malo više kondicije biće od velike pomoći da stignete do vidikovca koji nudi nezaboravan pogled.

5. Banjska stena

Još jedna staza u okviru Nacionalnog parka Tara iziskuje od posetilaca da budu u dobroj kondiciji, u suprotnom upala mišića „ne gine“. Kao i staza „Bilješka stena“, i ova staza dugačka je oko šest kilometara i lako ju je prepoznati po fotografijama sa Instagrama – godinama je već najčešće fotografisana staza i najčešće fotografisan vidikovac na Tari.

Tara, Banjska stena

Foto: Ivan Strahinić

Početak staze je u blizini rezervata „Crveni potok“. Dok budete šetali stazom do vidikovca naići ćete na nekoliko edukativnih tabli o biljnim vrstama u ovom delu Tare, kao i o mrkom medvedu koji je odabrao Taru za svoje stanište.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja