• 0
 ≫ 

Posetioci Ajfelovog tornja će uživati u fenomenalnom osvetljenju sat vremena kraće

 ≫ 

Prestonica Francuske nije jedina koja je na evropskom tlu uvela mere za uštedu energije

  • 0
Ajfelov toranj u bojama ukrajinske zastave, Ukrajina Rusija

Foto: Tanjug/AP

U sklopu mera štednje, usled energetske krize, doneta je odluka da jedan od simbola francuske prestonice bude sat vremena kraće osvetljen.

Počev od 23. septembra, svetla na Ajfelovoj kuli biće isključena sat vremena ranije.

Kako je na svom "Twitter" nalogu objavila An Idalgo, gradonačelnica Pariza, svetla na Ajfelovom tornju će biti isključena u 23.45 časova po lokalnom vremenu, kao deo plana za uštedu energije u celom gradu. Sve to se poklapa sa vremenom kada se obično ova znamenitost zatvara za posetioce, budući da se prijem završava u 22.45 časova i toranj se zatvara sat kasnije.

Ajfelova kula

Foto: Pixabay

- Energetska kriza pogađa Pariz, kao i ostatak Francuske. Nismo čekali da reagujemo, pa smo od 2014. godine uložili oko 10 milijardi evra u ekološku tranziciju – stoji u drugom tvitu gradonačelnice, uz napomenu da se mora nastaviti dalje sa prvim merama za uštedu energije od deset posto.

Uz to, iznet je zahtev i da sve zgrade državnih institucija u Parizu gase rasvetu u 22 časa, dok će javna rasveta normalno raditi u toku noći, sa ciljem bezbednosti stanovnika prestonice Francuske.

Ajfelova kula

Foto: Pixabay

Još je dodala i da su mere „simboličan, ali važan korak“.

Počev od 80-ih godina prošloga veka na Ajfelovom tornju postoji sadašnji sistem osvetljenja. Dodatak koji je posebno zanimljiv posetiocima postoji od 2000. godine. Na kuli se nalazi i svetionik koji čine četiri motorizovana reflektora, čiji je domet oko 80 kilometara.

ajfelova kula

Foto: shutterstock.com

Tokom 2019. godine su svetla jačine 2.000 vati zamenjena LED sijalicama.

Posetioci će moći da uživaju, doduše sat vremena kraće, i u svetlosnom displeju na tornju, koji se uključuje automatski kada padne mrak, navodi „Travel and leisure“.

Prestonica Francuske nije jedina koja je na evropskom tlu uvela mere za uštedu energije. Tokom avgusta, Španija je uvela vrlo stroga ograničenja u vezi sa klimatizacijom prodavnica i drugih poslovnih objekata. Naveden je zahtev da termostati budu podešeni između 15,5 i 26,5 stepeni Celzijusove skale. Uz to, zahteva se i da prozori i vrata poslovnih objekata budu zatvoreni nakon 22 časa po lokalnom vremenu.

Video: Neki ne smeju ni da se popnu na Ajfelov toranj, a Čarls skače s njega

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja