• 0
 ≫ 

Idealna destinacija za jesenja putovanja: Može se podičiti brojnim znamenitostima

 ≫ 

Činjenica da je karakteriše mediteranska klima, Barselonu čini jednom od idealnih destinacija za jesenja putovanja. Prosečna temperatura tokom oktobra je 16 stepeni

  • 0
barselona, španija

Foto: Unsplash

Iako su dela čuvenog Gaudija definitivno simboli drugog po veličini grada u Španiji, Barselona i te kako ima šta da ponudi.

Odkužena dvema rekama, morem i planinom, udaljena je oko 120 kilometara od granice sa susednom Francuskom. Mnoge znamenitosti Barselone uvrštene su na Listu svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Činjenica da je karakteriše mediteranska klima, Barselonu čini jednom od idealnih destinacija za jesenja putovanja. Prosečna temperatura tokom oktobra je 16 stepeni.

la sagrada familia

Foto: Pavol Svantner/Unsplash

Jedna ulica kroz ceo grad

Barselona je interesantna u kulturnom, istorijskom, ali i u urbanističkom smislu. Karakterišu je dugački bulevari i avenije, a među njima se posebno izdvaja avenija Dijagonala. Prostire se od jednog do drugog kraja grada i smatra se najdužom ulicom u Barseloni.

Jedna od najlepših ulica spaja trg Katalonija i trg Vrata mira, poznat po spomeniku Kristifora Kolumba. Osim mnoštva interesantnih ugostiteljskih objekata, u ulici La Rambla se mogu videti i palata Guelj, koja se smatra prvim značajnim delom čuvenog arhitekte Gaudija, ali i Kraljev trg. Zanimljivo je da je upravo na tom mestu zvanično kralj primio Kolumba, po povratku sa velikog putovanja, prilikom kog je otkrio Ameriku.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Barcelona is Live (@bcn_is_live)

Znamenitosti Barselone koje ne treba propustiti

Iako nije uspeo da je završi za života, katedrala Svete porodice (Sagrada familia) nadaleko je čuveno delo Antonija Gaudija.

la sagrada familia

Foto: Ken Cheung/Unsplash

U drugom po veličini španskom gradu nalaze se i mnoga druga njegova dela, koja svake godine privlače brojne turiste iz celog sveta. Kuće Batljo i Mila, poznata i kao La Pedrera, ali i park i palata Guelj, koje je projektovao i gde je proveo poslednje dve decenije svog života, tek su neke od atrakcija grada.

Fontana sa uličnom svetiljkom u središtu vrlo je neobična. Ali, poput fontane „Di Trevi“ u italijanskoj prestonici, tako je i za fontanu „De Kanaletes“, u ulici La Rambla, vezana zanimljiva legenda. Ko god popije vodu iz nje, vratiće se kad-tad u ovaj grad.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Neus (@descubriendoconneus)

Na nadmorskoj visini od 213 metara nalazi se brdo Monžuik. Osim istoimenog dvorca, tu je i zabavni aprk, kao i muzeji i obilje vegetacije, a pogled sa vrha na Barselonu je, malo je reći, fascinantan.

Plaža Barseloneta na obalama Sredozemnog mora definitivno je neizostavni deo posete ovom gradu. Isto kao i Pikasov muzej i Gotički kvart.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Visit Barcelona (@visitbarcelona)

Ako želite da vidite gde su čuveni momci iz Liverpula održali koncert 1966. godine, možete posetiti najstariju koridu u ovom španskom gradu. Iako se u njoj odavno ne održavaju borbe bikova, ova korida je prava turistička atrakcija, s obzirom na to da datira sa samog početka prošloga veka.

I ne zaboravite da posetite Bokeriju, pijacu koja se nalazi u centru grada, kako biste bolje upoznali lokalno stanovništvo i otkrili Barselonu na drugačiji način.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja