• 0

Top 3 atrakcije u okolini Zlatibora koje vredi posetiti: Dolina vodopada će vas očarati

Gostilje, Stopića pećina i najveći muzej na otvorenom iz godine u godinu privlače sve veći broj turista

  • 0
Vodopad Gostilje

Foto: Ivan Strahinić

Pored Kopaonika i Stare planine, srpski turisti često biraju Zlatibor za odlazak na odmor ili vikend.

Ova planina u Srbiji ima mnogo toga da ponudi gostima – od brojnih turističkih sadržaja, preko prelepe prirode, do lokacija u okruženju koje su veoma atraktivne za izlete.

Ukoliko želite da bolje upoznate „zlatnu planinu“, predlažemo da tokom boravka u ovom delu Srbije obavezno posetite vodopad Gostilje, Stopića pećinu i najveći muzej na otvorenom – Staro selo Sirogojno.

1. Vodopad Gostilje

Na 25 kilometara od centra Zlatibora nalazi se jedna od najatraktivnijih hidroloških vrednosti ove planine. Prelepi vodopad Gostilje spušta se sa 20 metara visoke krečnjačke litice, a nizvodno od njega naići ćete na manje vodopade i slapove koji čine da ambijent deluje bajkovito.

2. Stopića pećina

Nešeto bliže centru Zlatibora, na 19 kilometara od čuvenog jezera, nalazi se Stopića pećina, na levoj obali reke Prištavice.

Prva speleološka istraživanja ovog prirodnog dragulja sastavljenog od pet celina obavio je Jovan Cvijić. Ulaz u Stopića pećinu visok je 18 metara, a širok čak 35, a pećina je atraktivna ne samo zbog neverovatnih otvora na tavanici i bigrenih kada, već i zbog podzemnog vodopada, simboličnog nazvanog „Izvor života“. Ujedno, ova pećina je godinama najposećenija pećina u Srbiji.

3. Staro selo Sirogojno

Selo pokraj Zlatibora postalo je poznato u celom svetu zbog čuvenih džempera sa prepoznatljivim motivima. Ono što turiste dodatno privlači je Muzej „Staro selo“ sa starim zlatiborskim kućama koje datiraju iz 19. i 20. veka.

U sklopu muzejske postavke na otvorenom je i crkva Svetih apostola Petra i Pavla.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja