• 0
 ≫ 

Više od 60 plaža, miris borova i plavetnilo obeležja su ovog grčkog ostrva

 ≫ 

Budući da na Skijatosu postoje na desetine plaža, to će svaki turista sigurno pronaći upravo onu na kojoj će moći u potpunosti da uživa

  • 0
Ostrvo Skijatos, Sporadi, Grčka

Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Površine oko 50 kvadratnih kilometara, ostrvo Skijatos je od grčkog kopna udaljeno tek oko dva kilometra. Pripada grupaciji Sporada i u njegovoj blizini su ostrva Eubeja i Skopelos.

Zbog aerodroma, koji se nalazi na ostrvu sa koga je potekla i grčka zastava, Skijatos često posećuju i turisti iz naše zemlje u toku sezone.

Brojne su plaže na Skijatosu, među kojima se posebno izdvaja Kukunaries, koja se često nalazi na listi najlepših svetskih plaža. Procena je da se ovo ostrvo može pohvaliti sa čak više od 60 plaža, što je izuzetno veliki broj kada se uzme u obzir njegova ne tako velika površina.

Miris borova i plavetnilo

Bujna vegetacija Skijatosa, oličena najpre u mirisu četinara, upotpunjuje boravak turistima. Glavni grad ostrva je posebno interesantan ne samo zbog arhitekture, već i zbog poluostrva Burtzi, koje se nalazi u neposrednoj blizini luke, i stare i nove. Obraslo borovima, ovo omanje poluostrvo krije ostatke drevne naseobine iz perioda mletačke vladavine.

Izuzev već pomenute plaže Kukunaries, na Skijatosu se po lepoti posebno izdvajaju plaže Tzaneries, od koje put vodi prema poluostrvu Kalamaki, zatim Agia Eleni i Banana, kao i Lalaria, koja je pristupačna samo sa morske strane.

Budući da na Skijatosu postoje na desetine plaža, to će svaki turista sigurno pronaći upravo onu na kojoj će moći u potpunosti da uživa. Većina ih je uređena, ali se mogu naći i skrivene plaže, idealne za uživanje u miru, plavetnilu mora i mirisu borova.

Atrakcije Skijatosa

Većina od oko šest hiljada stanovnika ovog ostrva živi u glavnom gradu, Skijatosu. Pomenuto poluostrvo praktično deli grad na prostor ka novoj i ka staroj luci. Upravo tu i jeste žila kucavica glavnog grada ostrva, sa mnoštvom kafića, taverni i prodavnica.

Ostrvo Skijatos, Sporadi, Grčka

Foto: Ustupljene fotografije/Vasilios Proveleggios

Izlet do manastira Evangelistrija, koji se nalazi u severnom delu Skijatosa jedna je od opcija za bolje upoznavanje njegove istorije. Izgrađen u prvoj polovini 18. veka, kada su na ostrvo pristigli svetogorski monasi, ovaj manastir čuva spomen na borce za nezavisnost Grčke. Upravo u njemu su pronašli utočište pobunjenici protiv turske vlasti i upravo iz ovog manastira na ostrvu Skijatos je potekla i grčka zastava.

Na Skijatosu je i muzej posvećen Aleksandrosa Papadiamantisu, grčkom piscu, rođenom na ostrvu.

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja