• 0

Spomenici knezu Lazaru – simboli grada pod Bagdalom: Na jednom od njih je i Ravanica

Povodom dva jubileja – šest vekova Kruševca i 650 godina Lazarevog grada, grad pod Bagdalom postao je bogatiji za dva spomenika posvećena osnivaču

  • 0
Kruševac

Foto: Ivan Strahinić

Na reci Rasini, u centralnom delu Srbije, nalazi se Kruševac, grad koji se najčešće spominje u narodnoj poeziji zbog burne prošlosti i posebnog značaja koji ima u našoj istoriji.

Lazarev grad datira iz 1371. godine, kada je knez Lazar Hrebeljanović odlučio da baš pod Bagdalom izgradi prestonicu Moravske Srbije.

Kruševac je znao da mu se oduži – u gradu postoje dva spomenika posvećena u narodnoj tradiciji caru Lazaru, a po tituli knezu.

Prvi spomenik podignut je 1971. godine, uoči obeležavanja šest vekova Kruševca, a drugi 2021. na Starom aerodromu.

I dok je noviji spomenik upečatljiv zbog postamenta visokog čak 10 metara i figure kneza Lazara visoke četiri metra, dotle je prethodno podignuti spomenik prepoznatljiv po, kako mnogi smatraju, izrazito vernom prikazu srednjovekovnog srpskog kneza.

Na spomeniku kom se svi posetioci grada pod Bagdalom decenijama dive lik Lazara Hrebeljanovića urađen je prema ktitorskoj fresci u manastiru Ravanica, njegovoj zadužbini. Na levom ramenu figure prikazane su konture Lazarevog grada, a prepoznatljive obrise Ravanice vajar Nebojša Mitrić smestio je pod pazuhom desne ruke svetog kneza.

Posebnu pažnju privlače ornamenti na odeždi Hrebeljanovića. Preuzeti su sa Lazareve haljine čija se kopija čuva u Narodnom muzeju u Kruševcu.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja