• 0
 ≫ 

Najstarija crkva u Vojvodini ima bogat istorijat: Sagrađena je u slavu Svetog apostola i jevanđeliste Luke

 ≫ 

U selu Kupinovo nalazi se crkva koja nosi zanimljivu priču o svojim ktitorima...

  • 0

U selu Kupinovo, u vojvođanskoj opštini Pećinci nalazi se interesantna crkva iz 15. veka. Njen ktitor je despot Đurađ Branković, koji je sagradio i sam grad Smederevo. To je ujedno i najstarija crkva u Vojvodini.

- Ovo je po zvaničnim istorijskim izvorima najstarija pravoslavna parohijska crkva u Vojvodini, severno od reka Save i Dunava - objašnjava protojerej Predrag Mihailović, paroh ovog zdanja i dodaje:

- Crkvu je posvetio Svetom apostolu i jevanđelisti Luki, a same mošti je otkupio od Turaka za basoslovnu količinu novca, a zatim ih preneo u grad Smederevo.

Crkva je sagrađena od vizantjske cigle, a do danas je zadržala skoro identičan oblik.

- U 18. veku su je obnovili, pa su je samim tim malo i proširili - objašnjava nam otac Predrag.

Ikonostas je napravljen krajem 18. veka i od tada nikada nije obnavljan. I dalje ga možemo videti u svom originalnom ruhu. Kompletna obnova ikonostasa planirana je ove godine.

- Pored crkve, u opštini Kupinovo postoje još dve bogomolje: jedna se nalazi u Obedskoj bari, koju je sveta mati Angelina podigla, a koja zatim započinje obnovu celokupnog Srema. Gradi manastir Obeda u Obedskoj bar i tu nismo sigurni šta je prvo nazvano - da li je Obedska bara prva dobila naziv ili je naziv dobijen po manastiru, nemamo tačne podatke. Druga bogomolja nalazi se na Fruškoj gori; malo je poznato da je većinu bogomolja sa Fruške Gore sagradila mati Angelina i opština Kupinovo.

Ono što znamo je da "beda" ili "obeda" nosi značenje za močvarno tlo. Tu se nalazi i prvi rezervat prirode u Evropi, a drugi u svetu, nakon Jeloustoun parka u Americi.

Kupinovo ima zanimljiv položaj, na levoj obali reke Save, sa selima Obrež, Grabovac deli SRP „Obedska bara“, za drugo u svetu zaštićeno područje proglašeno davne 1874., dve godine nakon NP „Jelouston“ u SAD. Od neolita do danas na ovom raskošnom prostoru postoje dokazi o kontinuranom nastanjivanju, životu, umiranju; tu su ostaci materijalne kulture svih praistorijskih, istorijskih faza, brojnih civilizacija.

Kupinovo je jedino sremsko selo koje je bilo kraljevski grad despota Lazarevića i Đurđa Brankovića.

Na početku ovog teksta možete pogledati ceo video i saznati još zanimljivosti koje je sa nama podelio otac Predrag.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja