• 0

Najlepši kameni mostovi u Srbiji: Veličanstveni spomenici koje je izvajala ruka prirode

Prerasti na istoku Srbije plene lepotom i grandioznošću

  • 0
Valja prerast - Majdanpek

Foto: Ivan Strahinić

U istočnom delu Srbije, u blizini Rudne Glave, na desetak kilometara od Majdanpeka nalazi se Valja Prerast, kameni most koji je pravo remek-delo prirode.

Ova prerast, koja je zapravo najveći kameni most u Srbiji, ima impozantnu visinu od čak 44,8 metara, dok je u donjem delu široka nešto manje od 10 metara. Smatra se da je stara između 130 i 150 miliona godina.

Valju Prerast mnogi znaju i pod nazivom „Šuplja stena“. Ovaj kameni most proglašen je geomorfološkim spomenikom prirode 1959. godine.

Daleko manja prerast, ali ne i manje atraktivna takođe se nalazi u istočnom delu Srbije, kod sela Osanica. Prerast Kasonje visoka je od jednog do tri metra, dok su stene koje formiraju ovaj prirodni most široke pet metara.

U blizini manastira Vratna kod Negotina nalaze se Vratnjaske kapije – Velika, Mala i Suva Prerast. Velika Preprast visoka je 26 metara, Mala Prerast je viša od Velike - 34 metra, dok je Suva Prerast visoka 20 metara i nastala je usled poniranja reke Vratne.

Vratnjanske kapije Negotin, 365 dana kroz Srbiju

Vratnjanske kapije; Foto: Ivan Strahinić

Iako predstavljaju prirodne fenomene, atraktivne prerasti nisu toliko popularne među turistima. Do njih dolaze mahom planinari i istraživači koji se ne libe da hodaju satima kako bi mogli da se dive remek-delima prirode.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Čudo prirode istočne Srbije: Prirodni mostovi u kanjonu reke Vratne

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja