• 0

Na Vražijem kamenu nastala su jezera koja su danas jedna od atrakcija u komšiluku

Za formiranje 16 imenovanih i mnogih, manjih i neimenovanih jezera zaslužna je reka Korana

  • 0
Plitvička jezera

Plitvička jezera / pixabay.com

Ne samo da je u pitanju površinski najveći hrvatski nacionalni park, već je i najstariji, uzevši u obzir da je, sada već daleke 1949. godine proglašen nacionalnim parkom.

Uz to, Nacionalni park Plitvička jezera je još 1979. godine uvršten i na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Nalazi se između planina Ličke Plješivice i Male Kapele. Za formiranje 16 imenovanih i mnogih, manjih i neimenovanih jezera zaslužna je reka Korana. Osim jezera, na području površine nešto manje od 300 kvadratnih kilometara nalaze se i brojni slapovi, vodopadi i obilje zelenila.

Nacionalni park Plitcička jezera

Foto: Pixabay/ahundt

Gornja i Donja jezera

Tirkizno plave i nestvarne nijanse zelene boje čine Plitvička jezera impresivnim i prepoznatljivim. Baš zato i jeste vrlo interesantan podatak da tek oko jedan procenat ukupne površine ovog nacionalnog parka čine vodene površine. Mnogo je zastupljenija šumska vegetacija, koja i čini veći deo ukupne površine parka.

Jezera su podeljena u dve grupe. Među onima koja pripadaju Gornjim, po površini se izdvajaju jezera Gradinsko, Prošćansko i Galovac, kao i jezero Ciginovac, dok su među grupacijom Donjih jezera najveća Milanovac i Kozjak.

Plitvička jezera se većim delom napajaju vodom iz Prošćanskog jezera, smeštenog na 636 metara nadmorske visine. A ono se napaja vodom iz potoka Ljeskovac i dve reke, simbolično nazvane Crna i Bijela.

Nacionalni park Plitvička jezera

Foto: Pixabay/naadjuuuh

Crna kraljica je dala ljudima što su tražili

Na mestu ranije poznatom kao Vražji kamen nastala su Plitvička jezera. A njihov nastanak prati vrlo imteresantno narodno predanje.

U vreme kada je suša zahvatila to područje, ljudima nije preostalo ništa drugo nego da se mole nebeskim silama. I to su i činili, dugo i usrdno.

Prema legendi, Crna kraljica je čula njihove molitve i odlučila da ih usliši. Sa svojom pratnjom se pobrinula da to područje zadesi jako nevreme, praćeno grmljavinom i vetrom olujne jačine. Odmah posle toga su molbe naroda bile uslišene i počela je da pada kiša.

Kako dalje navodi ovo predanje, nakon dužeg kišnog perioda, došlo je do formiranja jezera.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja