• 1

Za razvoj turizma u Vrnjačkoj Banji zaslužan je jedan Kruševljanin: Jevrem najavio prvu sezonu

Uređenjem kupatila kod Toplog izvora i objavljivanjem primamljivog oglasa u novinama sin kruševačkog trgovca inicirao je dolazak većeg broja gostiju u danas najpopularniju banju u Srbiji

  • 1
Vrnjačka Banja, Japanski vrt Foto: Ivan Strahinić

Vrnjačka Banja važi za kraljicu banjskog turizma u Srbiji. Veliki broj hotela, vila, restorana i drugih ugostiteljskih objekata, predivno uređena Promenada, Japanski vrt, uz izvore lekovite banjske vode i brojne manifestacije privlače veliki broj turista.

Ali, malo je poznato da je za popularizaciju Vrnjačke Banje kao turističke destinacije zapravo zaslužan jedan vispreni Kruševljanin.

Reč je o Jevremu St. Prištevcu, sinu trgovca iz Lazarevog grada, koji je davne 1870. godine sa kalfom Tasom Pavlovićem zvanim Rogić učinio Vrnjačku Banju vidljivijom na turističkoj mapi naše zemlje. Prethodno je 1868. osnovano „Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo-vruće vode“; ugledni ljudi iz Kruševca, Kraljeva i Trstenika otkupili su zemljište na kom su se nalazili izvori lekovite vode.

Upoznat sa blagotvornim dejstvom lekovitih voda u Vrnjcima, Jevrem je finansirao osnivanje preduzeća koje će se baviti turizmom. U proleće 1870. Prištevac i Rogić uredili su kupatilo kod Toplog izvora, a iznad izvora, u današnjoj centralnoj banjskoj zoni nalazile su se drvene kolibe. U jednoj od njih bile su smeštene kuhinja i trpezarija, a ostale su bile predviđene za smeštaj gostiju, jer su kapaciteti u vrnjačkim domaćinstvima bili mali.

Preduzimljivi Jevrem poslao je oglas redakciji časopisa „Istok“ i najavio da će „prva sezona u Vrnjačkoj Banji biti otvorena 1. jula i trajati do 2. avgusta“. Takođe je napisao da „vrnjačka voda leči sve bolesti“ i kako u Vrnjcima ima „dovoljno stanova i hrane“.

Na ovaj oglas javilo se stotinak gostiju koji su došli da se uvere u istinitost Jevremovog oglasa. Ostali su u Vrnjačkoj Banji od početka do kraja prve turističke sezone, kako je to vispreni Kruševljanin najavio. Onima koji nisu imali dovoljno novca da se hrane u improvizovanoj kafani Jevrem je obezbedio ognjište za pripremu obroka usred šljivaka blizu drvenih koliba uzetih u zakup, tako da ih boravak u Vrnjcima manje košta.

Na kraju prve turističke sezone u Vrnjačkoj Banji gostima je priređena zabava – paljenje vatre i bacanje raketa sa Crkvenog brda.

Ostalo je istorija...

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dejan Vukovic

    7. novembar 2022. | 16:16

    Jedna od boljih banja u koju svake godine vrlo rado odlazim. Ono sto me posebno raduje je sto su i u doba pandemije vodili racuna o bezbednosti gostiju i sto su uveli fotokataliticke preciscivace vazduha u sobe. Cena jeste malo visa ali uostalom to je uvek kada su banje u pitanju. Kakogod, rado im se vracam jer se kod njih osecam kao kod kuce!

    Podelite komentar