• 1
 ≫ 

Jedini nacionalni park u Sloveniji ujedno je i jedan od najstarijih na evropskom tlu

 ≫ 

Nije precizno utvrđeno poreklo naziva ove planine. Jedna od teorija Triglav povezuje sa mitologijom starih Slovena

  • 1
Slovenija Triglav nacionalni park Foto: Shutterstock

Uzevši u obzir to da je jedini nacionalni park na slovenačkoj teritoriji, nije ni čudno što je planina Triglav, ujedno i najviša u zemlji, njen svojevrsni simbol.

Nalazi se i na grbu i na zastavi Slovenije. Pripada planinskom lancu Julijskih Alpa, a na 2.864 metara nadmorske visine nalazi se najviši vrh planine, prema kojoj je i nazvan jedini nacionalni park u toj zemlji.

Nije precizno utvrđeno poreklo naziva ove planine. Jedna od teorija Triglav povezuje sa mitologijom starih Slovena. Ako je sudeći po toj teoriji, tron božanstva sa tri glave nalazi se baš na vrhu ove planine.

Triglav, Slovenija Foto: Pixabay/baraschr

Jedan od najstarijih nacionalni parkova

Sada već davne 1924. godine područje od oko 880 kvadratnih kilometara proglašeno je nacionalnim parkom i nazvano je po najvišoj planini, koja se nalazi u samom njegovom središtu. Samim tim se Nacionalni park Triglav smatra jednom od najstarijih na evropskom tlu.

Izuzev po izuzetno bogatom i biljnom, ali i životinjskom svetu koji obitava na tom području, ovaj nacionalni park poznat je i kao mesto spajanja dva velika sliva, i to Jadranskog i Crnomorskog.

Najveće jezero na području Nacionalnog parka Triglav je Bohinjsko, a postoji i nekoliko, površinski manjih jezera.

Triglav, Slovenija Foto: Pixabay/sosinda

Atrakcije Triglava

Iako mnogi posećuju ovaj nacionalni park zbog uspona na planinu Triglav, ima i onih koji uživaju u drugim aktivnostima. A njih ima napretek, tako da posetioci mogu da se oprobaju i u raftingu, ali i u skijanju i šetnji. Sve u zavisnosti od toga u kom periodu godine odluče da ga posete.

Triglav, Slovenija Foto: Pixabay/efraimstochter

Ako budu naročite sreće, mogu da primete i čuvene zlatoroge. U pitanju su divokoze, koje imaju rogove zlatne boje i predstavljaju svojevrsnu atrakciju nacionalnog parka.

Posetiocima se nudi mogućnost pešačenja duž brojnih, obeleženih pešakih staza, ali i vožnja biciklom duž staze Rudovna. Neke od najpoznatijih pešačkih staza u Nacionalnom parku Triglav su Pokljuka, Soča i Triglavska Bistrica.

Triglav, Slovenija Foto: Pixabay/olleaugust

Uspon na Triglav i poseta najvećem jezeru u Sloveniji, Bohinjskom jezeru, čest su izbor mnogih posetilaca. Najveće alpsko jezero nalazi se upravo ovde. U pitanju je jezero Krn, smešteno na 1.400 metara nadmorske visine.

Dolina Sedam jezera, kao i poseta nadaleko poznatoj atrakciji ovog nacionalnog parka, steni nazvanoj Medveđa glava, još su neke od zanimljivosti u tom delu Slovenije. U blizini pomenute stene nalazi se i Đavolji most, specifičan po termalnom izvoru koji se ispod njega može videti.

Video: Raj na zemlji za jelene: U ovom gradu su svete životinje i nacionalno blago, a sve to zbog legende

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Lord

    11. oktobar 2022. | 09:07

    Vise puta bio,prelepo...

    Podelite komentar