• 0

Vojvodina je carstvo slanih jezera u Srbiji: Pačir je najpoznatije i najatraktivnije

Za razliku od takozvanog roze jezera, voda u Rusandi i Slanom Kopovu ume da se povuče kad su temperature vazduha visoke

  • 0

Jezera u Srbiji oduvek su privlačila turiste, što zbog mogućnosti plivanja i pecanja, što zbog prirode kojima su okružena i u čijoj lepoti se može uživati tokom sva četiri godišnja doba.

Posebna atrakcija su slana jezera, smeštena u vojvođanskoj ravnici.

Gotovo da nema turiste u Srbiji koji nije poželeo da se okupa u čuvenom roze jezeru u blizini Subotice. Pačir banja otvorena je 2014. godine i pored toga što se može pohvaliti jedinstvenom bojom vode, ona je ujedno termalnog tipa i prilično slana.

Još jedna banja u Vojvodini u svom sastavu ima slano jezero. Reč je o Rusandi kod Zrenjanina, jedinstvenoj po tome što je nikla na obali najvećeg slanog jezera u Srbiji. Zbog visokih temperatura tokom leta dešavalo se da voda brže isparava i da se mineralne soli nagomilaju na površini zemljišta. Fenomen poznat kao “cvetanje soli” može da izgleda zabrinjavajuće, a zapravo je vrlo koristan za zaštićene biljne vrste koje rastu u slatinskim staništima.

Blizu Zrenjanina, u mestu Elemir nalazi se Okanj jezero, poznato još i kao Okanj banja. Sa okolnim područjem i barama dobilo je status specijalnog rezervata prirode.

I Slano Kopovo kod Novog Bečega ima isti status. Ovde voda često presušuje, zbog čega se na površini jezerskog dna stvara beli tepih sačinjen od soli.

Nastalo je u 17. veku i jedna je od retkih lokacija u Srbiji na kojoj se zbog povećanog zagrevanja vazduha i temperaturne razlike sa polja u okolini javlja fatamorgana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja