• 0

Ko kaže da Mađarska nema more? Ovo jezero se baš tako kolokvijalno naziva

Jedna od teorija o nastanku naziva jezera Balaton dovodi ga u vezu sa slovenskom rečju, pa se ovo jezero naziva i Blatno

  • 0
Jezero Balaton, Mađarska Foto: Pixabay/zsolt71

Sa obalom dužom od 230 kilometara i površinom od oko 600 kvadratnih kilometara, jezero Balaton zaslužilo da ga nazivaju i „Mađarskim morem“.

Prosečne je dubine oko tri metra, dok je najveća dubina, površinski najvećeg centralnoevropskog jezera nešto veća od 12 metara. Širina Balatona varira između četiri i 14 kilometara, a dužine je nešto manje od 80 kilometara.

Jedna od teorija o nastanku naziva jezera Balaton dovodi ga u vezu sa slovenskom rečju, pa se ovo jezero naziva i Blatno. Poznat je i podatak da su Stari Rimljani Balaton nazivali Plitkim jezerom.

Jezero Balaton, Mađarska Foto: Pixabay/zsolt71

Balaton nudi uživanje tokom cele godine

Prosečna temperatura u toku leta je oko 25 stepeni, što ovo mađarsko jezero čini idealnom destinacijom za odmor u tom periodu.

Međutim, jezero Balaton naročito je atraktivno u toku zime kada, usled nižih temperatura njegova površina ume da zaledi.

Aktivnosti koje se nude turistima se teško mogu nabrojati. Obilazak znamenitosti u okolini jezera, poseta spa centrima, degustacija vina, ali i vožnja bicikli, kupanje i sunčanje, te skijanje, tek su neke od njih.

U zavisnosti od perioda godine kada odlučite da posetite „Mađarsko more“ zavisiće i koje će vam aktivnosti biti na raspolaganju. No, za koju god da se opredelite, nema sumnje da ćete imati priliku da uživate u čarima ovo jezera.

Jezero Balaton, Mađarska Foto: Pixabay/eszthelydronphoto

Istorija i gastronomija kao simboli „Mađarskog mora“

Izgrađen polovinom 18. veka, dvorac Helikon koji je pripadao porodici Festetics važi za jedan od najvećih u celoj zemlji. Karakteriše ga barokni stil arhitekture, a u čak 18 dvorana ovog dvorca posetioci mogu bolje upoznati život pripadnika aristokratije tokom minulih vekova. Ovde se posebno izdvaja odlično očuvana biblioteka, budući da je bila zazidana tokom Drugog svetskog rata. Ništa manje zanimljiv nije ni park, u kome obitavaju ptice iz celog sveta, a posetiocima se, pored ostalog nudi i poseta izložbi maketa železnica i kočija.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Visit Hungary (@visithungary)

U prvoj polovini 18. veka izgrađeni su i crkva i manastir, koji se nalaze na poluostrvu Tihanj. Iako se u njima mogu videti retki i dobro očuvani primerci nameštaja iz doba baroka, posebnu pažnju turista privlači Muzej marioneta, po mnogo čemu jedinstven i specifičan. Muzejsku postavku čine lutke, izrađene od porcelana, koje su „obučene“ u narodne nošnje.

Balaton Balaton / Foto: Shutterstock

Ljubitelji vina mogu da uživaju u degustaciji „napitka bogova“ od najpoznatijih mađarskih sorti grožđa, s obzirom na to da se čuvena regija Badacsony, poznata po uzgoju vinove loze i proizvodnji vina, nalazi u blizini jezera Balaton.

Centar i najposećenije mesto na jezeru je Šiofok. Osim po brojnim restoranima nacionalne kuhinje, ovaj turistički centar je poznat i po kulturno-umetničkim aktivnostima, kao i po bogatoj ponudi noćnog života.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja