• 0

Manastir u steni: Duhovni i arhitektonski biser Gornjačke klisure

Ktitor ove po mnogo čemu neobične svetinje bio je despot Stefan Lazarević

  • 0
Manastir Blagoveštenje, Gornjačka klisura Foto: Ivan Strahinić

Na ulazu u Gornjačku klisuru, na levoj strani puta Petrovac - Žagubica nalaze se ostaci manastira Blagoveštenje, svetinje koja datira iz perioda srednjovekovne Srbije.

Za izgradnju manastira, nekada jednog od najznačajnijih na području srednjovekovnog grada Ždrela, zaslužan je despot Stefan Lazarević, sin kneza Lazara.

Ono što manastir Blagoveštenje u Gornjačkoj klisuri razlikuje od većine ostalih pravoslavnih svetinja je činjenica da je nastao u steni, zbog čega i danas, iako su sačuvani samo njegovi ostaci, izgleda impresivno.

Prateći objekti oko Blagoveštenja kaskadno se spuštaju do puta, stvarajući neverovatno lepu celinu na liticama planine Vukan.

Kako se manastir u vreme gradnje nalazio dvadesetak metara od toka reke Mlave, tako je, svaki put kad bi reka nadošla, on bivao “odsečen od sveta”. Iznad manastira, u steni, napravljena je isposnica u kojoj je boravio Sveti Grigorije Sinait Mlađi, zadužen za izgradnju susednog manastira Gornjak.

Manastir Blagoveštenje, u kom je gotovo tri veka neumorno radila prepisivačka škola, proglašen je spomenikom kulture od velikog značaja u Srbiji.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Na strmoj steni, u pećini nalazi se isposnica Svetog Save: Ako dođete i vode nema, grešni ste

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja