• 0

Stjuardesa objašnjava zašto avioni i dalje imaju pepeljare uprkos zabrani pušenja: Tu su za našu bezbednost

TikTokerka i stjuardesa Kajli iz Kanade objasnila zašto ćete pronaći pepeljare u toaletu putničkih aviona

  • 0
Pepeljara u avionu Foto: Shutterstock

Postoji mnogo stvari koje mi kao putnici ne razumemo o avionima. Bilo da su to šifre koje stjuardese koriste ili pravila zašto kapak na prozoru mora da bude podignut na polasku.

Srećom, za one koji su radoznali, stjuardesa je otkrila jednu od tajni avio-industrije na "TikTok-u" kada je nedavno odgovorila na pitanje koje su hiljade Britanaca postavljale dok su koristile toalet u avionu.

Naime, kada uđete u toalet aviona, jedna od stvari koju vidite je pepeljara. Ovo je imalo smisla u vreme kada su avio-kompanije dozvoljavale pušenje u avionu ili čak kada su koristile starije avione nakon uvođenja zabrane. Ali, zašto se novi avioni uvek prave sa pepeljarama iako bi pušenje u avionu moglo da vam zabrani ulazak na let?

pepeljara u avionu Foto: tiktok.com/@flyingkaylee

- Da li ste ikada primetili da novi avioni imaju pepeljare? Znate li zašto? - napisala je korisnica "TikTok-a" @fliingkailee, uz klip koji pokazuje pepeljaru u avionu ispod znaka na kojem piše „Zabranjeno pušenje“ na engleskom i francuskom.

U komentarima su mnogi ljudi ponudili ideje - ali one nisu bile tačne. Sve dok jedan od njenih pratilaca nije napisao: "Ako neko zaboravi. To je bezbedno mesto za odlaganje cigarete.” I, to je pravi odgovor.

Iako je pušenje zabranjeno, avio-kompanije ne žele da oni koji krše pravilo odlažu cigaretu na nebezbedan način. Bacanje zapaljene cigarete u kantu ili toalet može da izazove požar - što je katastrofa u avionu.

U Velikoj Britaniji pušenje je zabranjeno na letovima, dok u SAD, Federalna uprava za vazduhoplovstvo navodi da „zahtev za prisustvo pepeljare na vratima toaleta ili blizu njih obezbeđuje pogodnu lokaciju za odlaganje cigareta (ili drugog materijala za pušenje) i na taj način obezbeđuje  mesto za odlaganje takvog materijala u slučaju da se ne poštuje politika „zabranjenog pušenja“.

Pušenje je zabranjeno u svim avio-kompanijama. Ilegalno pušenje na putničkim letovima izazvalo je različite katastrofe. Godine 1973. izbio je požar na Varigovom letu 820 iz Rio de Žaneira za Pariz nakon što je cigareta zapalila kantu za smeće. Kabina je bila ispunjena dimom i pilot je morao da prinudno sleti u Francuskoj.

Dakle, iz dobrog razloga su obezbeđene pepeljare – za svaki slučaj.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja