Quantcast
 • 1

Magična lepota prirode na planinama oko Priboja: Vrhovi koji se izdižu iznad oblaka

Pored planine Bić, u blizini Priboja nalaze se i Pobijenik, Crni vrh i Banjsko brdo, kao i Pribojska banja

 • 1
Priboj

Foto: ivan Strahinić

Na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na reci Lim nalazi se Priboj, grad koji se razvio iz srednjovekovnog trga, ispod tvrđave Jagat.

Smatra se da su ga u 13, odnosno 14. veku podigli srpski feudalci na padinama planine Bić, a u putopisima je opisivan kao utvrđenje i nazivan različitim imenima - Pribon, Priboj i Bišćanski grad.

Danas spada u najveći grad Polimlja i pored bogate istorije može se pohvaliti izvanredno lepom prirodom.

Pored planine Bić, u blizini Priboja nalaze se i Pobijenik, Crni vrh i Banjsko brdo, kao i Pribojska banja, mesto izvora termomineralne vode koja ima lekovita svojstva. Planine koje se nalaze u okolini ovog grada na Limu privlačne su za planinarenje, ali i za odlazak na izlete.

Turisti koji dolaze u Priboj ne propuštaju da posete manastir Banju, podignut na području stare srpske srednjovekove župe Dabar. Manastirski hram posvećen je Svetom Nikoli Mirlikijskom, a u srpskoj istoriji posebno je značajan jer ga je 1219. godine Sveti Sava proglasio jednim od prvih osam episkopskih sedišta Srpske pravoslavne crkve.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

 • Hans

  10. decembar 2022. | 18:53

  Moram odmah reći da je grad prepun smeća na svakom koraku.Ovako nikad nije bilo,flaše papiri,prazne kutije od cigareta, pikavci po parkovima trotoarima.Psi lutalice,raznose smeće i rove po kontejnerima.Ne čisti se,a i mentalitet ljudi je problem,jer kada bi se bacalo smeće u kante i kontejnere,nebi bilo ovako.Psi lutalice kojih je u velikom broju,napadaju i ujedaju ljude,naročito u večernjim satima.Očigledno da gradska vlast ne ume,da reši problem pasa lutalica.Moraju se sterilisati,kako bi se smanjila njihova populacija Kiks na prvom ispitu iz iz etike i ekologije.Zato i jesu za prozivku!Samo ulica Drsgoljuba Savića je čista,verovatno neko ko je rasporrdjen na tom poslu, čiſćenja ,dobro obavlja svoj posao.Eto toliko za ovaj lepi grad,koji je nekada imao sve,i ekonomiju i ekologiju,i ljude,i potencijal.Sada se sa setom sećamo toga!

  0
  0

  Podelite komentar