• 0
 ≫ 

Engleski vrt i fontane samo su neke od atrakcija glavnog grada Bavarske

 ≫ 

U pitanju je izuzetno razvijen grad ne samo u privrednom, već i u naučnom, tehnološkom i kulturnom smislu

  • 0
Minhen Nemačka Foto: Pixabay.com

Smešten na obroncima Alpa, na obalama pritoke Dunava, reke Izar, Minhen je treći grad u Nemačkoj prema ukupnom broju stanovnika. Glavni je grad Bavarske, čije je ne samo administrativno, nego i finansijsko, kulturno, obrazovno i poslovno, ali i turističko središte.

U pitanju je izuzetno razvijen grad ne samo u privrednom, već i u naučnom, tehnološkom i kulturnom smislu. Uz to je reč o gradu bogate istorije, koji ima mnogo toga da ponudi turistima.

Grad sa više od hiljadu fontana

Staro gradsko jezgro jedno je od obeležja ovog, danas kosmpolitskog grada. Izuzev brojnih građevina iz perioda renesanse i baroka, Mihnen je poznat i prema brojnim fontanama. Smatra se da ih u gradu ima čak blizu 1.200 i svaka je lepa na svoj način.

Minhen Foto: Pixabay/wdreblow0

Staro gradsko jezgro je tek priča za sebe. Na trgu poznatom po statui Device Marije, po kome je i dobio naziv Marienplac, svake godine za vreme Božića održava se čuveni sajam koji posećuju brojni turisti. Smatra se da je trg izgrađen još polovinom 12. veka i da je u to doba korišćen za robnu razmenu.

U njegovoj blizini su gradske dvorane, nova je izgrađena tokom 19. veka i stara izrgađena oko pet vekova ranije.

Minhen Foto: Pixabay/flyupmike

Posebnu atrakciju ovog dela grada predstavlja i gradski sat, specifičan po tome što se na njemu tri puta u toku dana mogu videti značajni događaji iz istorije grada. Jedan od njih se odnosi na pobedu Minhena tokom epidemije kuge, a drugi na venčanje Renate od Lorene i vojvode Vilhelma Petog. Sat je, kao i katedrala Frauekirche koja se nalazi u blizini, izrađen u gotičkom stilu arhitekture. A jedan od lepših vidikovaca nalazi se upravo na vrhu katedrale.

Minhen Foto: Pixabay/designerpoint

Engleski vrt u nemačkom gradu

Ljubitelji čuvenog bavarskog piva i prirode koji posećuju ovaj nemački grad sigurno će uživati prilikom obilaska jednog od najlepših parkova u zemlji, a i šire.

Simbolično nazvan Engleski vrt, ovaj park je prepoznatljiv ne samo po brojnim pivnicama, u kojima se služi bavarsko pivo, nego i po jezeru, koje se nalazi u njegovom centralnom delu. Takođe, posetiocima su na raspolaganju i Japanska kuća čaja i Kineski toranj, a šetnja i uživanje u lepo uređenim zelenim površinama će sigurno upotpuniti užitak.

Minhen Foto: Pixabay/designerpoint

Najstarija crkva u Minhenu

Bez sumnje, jedno od obeležja grada koji je domaćin čuvenog festivala „Oktoberfest“ jeste i crkva posvećena Svetom Petru.

Freske koje su potpisivali čuveni majstori i oltar čine ovu svetinju, poznatu po 92 metara visokom tornju, jednom od najimpresivnijih u gradu.

Zanimljivo je pomenuti da je crkva posvećena Svetom Kajetanu, izgrađena krajem 17. veka na trgu Odeon, čija fasada je žute boje, zaslužna što je upravo ta boja vremenom postala svojevrstan simbol Minhena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja